172 passagiers aan boord

Syrisch luchtafweergeschut haalt bijna passagiersvliegtuig neer

07 februari 2020 09:07 Aangepast: 07 februari 2020 19:54
Een tank van het Syrische leger bij Damascus. Beeld © AFP

Syrisch luchtafweergeschut heeft vandaag bijna een passagiersvliegtuig neergehaald. Een raket kwam in de buurt van een Airbus A320 met 172 passagiers aan boord.

Dat meldt het Russische ministerie van Defensie. Het toestel maakte na de beschieting een noodlanding op de luchtmachtbasis Khmeimim aan de Syrische kust. Het vliegtuig is naar verluidt van Cham Wings Airlines, een Syrische luchtvaartmaatschappij.

Acht raketten afgevuurd

Het luchtafweergeschut van Syrië werd ingeschakeld na een Israëlische raketaanval nabij Damascus. Volgens Rusland hadden Israëlische straaljagers acht raketten afgevuurd op buitenwijken van de Syrische hoofdstad. De F-16's zouden het Syrische luchtruim niet zijn binnengegaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran zegt Oekraïens passagiersvliegtuig 'per ongeluk' te hebben neergehaald

Het bijna neergehaalde vliegtuig was onderweg naar de Syrische hoofdstad Damascus en kwam uit Teheran. Het had dus weinig gescheeld of Iran was voor de tweede keer in korte tijd betrokken bij een soortgelijk drama: op 8 januari werd een passagierstoestel onderweg naar Oekraïne uit de lucht geschoten bij Teheran: alle 176 mensen kwamen om het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore