Nipte overwinning

Eindelijk uitslag voorverkiezingen Iowa: Buttigieg verslaat Sanders

07 februari 2020 03:38 Aangepast: 07 februari 2020 05:33
Pete Buttigieg.

Pete Buttigieg heeft de eerste voorverkiezingen bij de Democraten voor het Amerikaanse presidentschap nipt gewonnen van senator Bernie Sanders. Dat heeft de Democratische Partij in Iowa bekendgemaakt.

"Dit is een geweldig moment voor de beweging die we hebben opgebouwd", reageerde Buttigieg bij CNN. De voormalig burgemeester van South Bend hoorde het nieuws live in de uitzending van CNN, waar hij in New Hampshire deelneemt aan een verkiezingsprogramma.

Hertellen stemmen 

Het tellen van de stemmen duurde langer dan gebruikelijk door een technische fout. De uitslag had al maandag bekend moeten zijn, maar liet op zich wachten door problemen met een verkiezings-app. De Democratische Partij wil dat de stemmen opnieuw worden geteld.

Sanders zei bij CNN dat het nu wel lang genoeg heeft geduurd in Iowa. Buttigieg zegt dat alles moet worden gedaan om de echte uitslag te krijgen. "Maar ik ga daar niet over. Of de stemmen moeten worden herteld, is aan de partij."

Erik Mouthaan over 'puinhoop' Iowa: 'Democraten zijn woedend'

Correspondent Erik Mouthaan noemde de situatie rond het tellen van stemmen een puinhoop: ''Voorzitters die de uitslag door willen geven moesten dan doen met een app, maar die lijkt niet te werken. Vervolgens bellen ze, maar dan neemt niemand op.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore