61 besmettingen Coronavirus

Nederlander op cruise Japan: 'Elke passagier een thermometer'

07 februari 2020 03:02 Aangepast: 13 februari 2020 09:56
Cruiseschip Princess Diamond bij de Japanse stad Yokohama.

Het aantal mensen dat het coronavirus heeft op een cruiseschip voor de kust van Japan is met 41 gestegen. In totaal zijn 61 mensen op het schip besmet met het longvirus. Dat heeft de Japanse minister van Gezondheid bekendgemaakt. Een van de Nederlanders aan boord blijft optimistisch, zegt hij tegen RTL Nieuws.

De Diamond Princess heeft ongeveer 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. De grote stijging in het aantal patiënten wordt door de minister verklaard doordat alle testresultaten inmiddels binnen zijn gekomen.

Geen Nederlanders besmet 

De nieuwe gevallen zijn volgens de Japanse publieke omroep NHK 21 Japanners, acht Amerikanen, vijf Australiërs, vijf Canadezen, een Argentijn en een Brit. Het lijkt er daardoor op dat geen van de Nederlanders besmet is met het longvirus. De meeste slachtoffers zijn ouder dan zeventig jaar, volgens de omroep.

Nederlander laat quarantaine zien

Een Nederlander die aan boord is, vertelt over de situatie. "We hebben handschoenen en thermometers gekregen."

De mensen bij wie het virus al eerder was vastgesteld, zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Japan. Het schip ligt voor anker bij de stad Yokohama. Passagiers en bemanningsleden mogen twee weken lang niet van boord. De Nederlandse ambassade in Tokio staat in nauw contact met de vijf Nederlanders. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo gaat het eraan toe op de coronacruise: 'Hiernaast werd iemand afgevoerd'

Aan boord van het schip worden steeds meer maatregelen genomen, zegt een van de Nederlanders, die anoniem wil blijven, tegen RTL Nieuws. "Iedereen aan boord krijgt een thermometer, we moeten onze eigen temperatuur opnemen", vertelt de 71-jarige man. "Ze delen ook handschoenen en mondkapjes uit." 

Passagiers luchten 

Rond het schip patrouilleert ook een politieboot. Ziekenauto's rijden af en aan. Volgens de Nederlander was er een probleem met frisse lucht voor hutten aan de binnenkant van het schip, maar is er nu een plan om de passagiers uit die kamers te luchten. "Dat doen ze dan op een van de dekken, een keer per twee dagen."

Een foto die een van de Nederlanders aan boord maakte. Ambulances staan klaar. Een foto die een van de Nederlanders aan boord maakte. Ambulances staan klaar.

De mensen op het schip houden contact met elkaar via een Whatsappgroep. "Daar hebben we afgesproken: allemaal in de cabine blijven. Ik weet niet of het verstandig is om met grote groepen op pad te gaan. Dat is weer een moment om elkaar te infecteren."

Lof voor ambassade

De Nederlander blijft optimistisch, vertelt hij. Het tekort aan water waarmee passagiers gisteren kampten is inmiddels verholpen. De man heeft lof voor de Nederlandse ambassade. "Daar hebben we elke dag contact mee", zegt hij. "Ze praten ons dan een beetje bij. De ambassade geeft uitstekende ondersteuning.

Export naar China ligt stil door coronavirus

Er vertrekken voorlopig geen vliegtuigen richting China en dat heeft gevolgen voor Nederlandse bedrijven. De visgroothandel Live Seafood kan bijvoorbeeld geen krabben meer uitvoeren en loopt daardoor veel inkomsten mis.

In China is het dodental weer verder opgelopen. In de provincie Hubei zijn 69 mensen omgekomen door het longvirus en er zijn in de provincie 2447 nieuwe gevallen bijgekomen. Het dodental in China is gestegen naar 636 in totaal. Daarvan vielen 618 slachtoffers in Hubei. Het aantal besmette mensen in de provincie staat nu op 22.112.

Besmettingen Italië 

In Italië is gisteren bij drie personen het coronavirus vastgesteld. De eerste twee patiënten zijn Chinese toeristen, de derde is een Italiaan die op een repatriëringsvlucht uit het Chinese Wuhan zat. Aan boord van het vliegtuig zaten 56 mensen. Die zitten allemaal nog in quarantaine op een militaire basis ten zuiden van Rome. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese arts (34) die alarm sloeg over corona overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore