Ga naar de inhoud
Noord-Ierland

Plan voor 'brexit-bom' mislukt: explosief gevonden aan vrachtwagen

(Archieffoto) Beeld © AFP

Noord-Ierse militanten zouden een bom aan een vrachtwagen hebben vastgemaakt met de bedoeling het explosief vorige week vrijdag op een veerboot te laten ontploffen. Op die dag verliet het Verenigd Koninkrijk de EU definitief. De geplande bomaanslag zou een actie zijn van terreurgroep CIRA.

Dat heeft de Noord-Ierse politie vandaag gezegd. De politie kreeg op 31 januari een telefoontje met de waarschuwing dat er een vrachtwagen met een bom in Belfast stond. Dat voertuig zou met de veerboot naar Schotland gaan, maar de politie kon de vrachtwagen niet vinden.

Niet verplaatst

Maandag kreeg de politie een tweede telefoontje, waarin de naam van het transportbedrijf werd genoemd. Uiteindelijk werd het voertuig, drie dagen zoeken in ruim 400 voertuigen verder, ontdekt in de Noord-Ierse stad Lurgan. Het explosief had Noord-Ierland dus nooit verlaten.

De
Lees ook:
De Britten zijn de EU uit, hoe gaat het nu verder?

Een politiewoordvoerder zegt dat een explosie dodelijke slachtoffers had kunnen maken. "De mensen die het explosief hebben geplaatst, met de bedoeling dat het zou afgaan, waren nietsontziend."

IRA

De politie vermoedt dat de Continuity Irish Republican Army (CIRA), een voortzetting van de voormalige terreurbeweging IRA, achter de mislukte bomaanslag zit. Deze republikeinen zien Ierland en Noord-Ierland het liefst als één natie, onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In het verleden schuwde de IRA geen geweld en pleegde die meerdere aanslagen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.

New
Lees ook:
New IRA verantwoordelijk voor dood journaliste Lyra McKee: 'Excuses'