'Roep om aandacht'

Koerden willen Europese IS-strijders zelf berechten

06 februari 2020 18:49 Aangepast: 06 februari 2020 18:59
Een gevangenis in al-Hasakah in het noordoosten van Syrië. Beeld © AFP

Nederlandse en andere buitenlandse IS-strijders die vastzitten in Syrische kampen, worden mogelijk daar berecht. De Koerdische autoriteiten die de jihadisten gevangenhouden, zeggen dat van plan te zijn omdat Europese landen weigeren hun onderdanen terug te halen.

Dat meldt het Rojava Information Center, de spreekbuis van de Koerdische autoriteiten in die regio. Wat de Koerden betreft beginnen de eerste rechtszaken al komende lente. 

Geen internationaal tribunaal

Volgens Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens vragen de Koerden al jarenlang vergeefs om internationale hulp en hebben ze steeds meer moeite om de kampen te bewaken. "Het is geen liefdadigheidsinstelling", zegt Koens. "Ze zitten met de buitenlandse gevangenen in hun maag en willen dat er een internationaal tribunaal komt. En dat komt er niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'OM wil meer Nederlandse Syriëgangers terughalen en berechten'

Het beveiligen en gevangenhouden van de IS-strijders is volgens Koens een enorme operatie. De Koerden willen ervan af omdat het veel geld kost en omdat de gevangenen dreigen nog verder te radicaliseren. 

Mini-kalifaatjes

"De mensen die vastzitten in die kampen leven onder niet al te beste omstandigheden", zegt Koens. "Daardoor onstaan mini-kalifaatjes. Je kunt je hart vasthouden voor wat er nog meer gebeurt."

Volgens de laatste cijfers van de AIVD  zitten 15 Nederlandse mannen, 35 Nederlandse vrouwen en 90 kinderen met een Nederlandse link vast in de kampen. Berechting door de Koerden brengt volgens Koens een aantal problemen met zich mee. "Je hebt daar niet te maken met een fatsoenlijke vrije rechtsspraak. Bovendien zou een rechter jihadisten bij gebrek aan bewijs vrij kunnen spreken en terug kunnen sturen naar Nederland." 

Roep om aandacht

Maar de kans dat de Koerdische autoriteiten hier in de lente echt mee beginnen, is volgens Koens klein. "Het lijkt vooral een roep om aandacht. Maar het probleem is serieus. Zij zitten met die gevangenen opgescheept en niemand wil ze hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Minister Blok wil Nederlandse IS-strijders in Irak berechten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore