Mixdrankje

Hips! Waterbron India vervuild door illegale dranklozing

06 februari 2020 19:08 Aangepast: 06 februari 2020 19:28
(Archieffoto) Beeld © ANP

Voor 18 Indiase families kreeg het gezegde 'water bij de wijn doen' wel een heel letterlijke vertaling. Een lozing van duizenden flessen drank vervuilde per ongeluk hun openbare waterbron. Sindsdien stroomde geen water, maar een alcoholische mixdrank uit de kraan.

De bewoners van een appartementencomplex in de stad Chalakudy, in het zuiden van India, kregen argwaan toen een van hen de watertank vulde. "De waterleiding begon heel slecht te ruiken", vertelt inwoner Joshy Maliyekkalew tegen de BBC

Lozing

De verontruste families gingen op onderzoek uit. "Na overleg met de buren kwamen we erachter dat een overheidsambtenaar en een bareigenaar een kuil hadden gegraven in de buurt van onze waterput", vervolgt Joshy.

In die zelfgegraven kuil loosde het tweetal 2.000 flessen drank, samen goed voor 6.000 liter. De partij drank was op gerechtelijk bevel ingenomen door de autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In India toeteren voor het stoplicht? Dan blijft het langer rood

De geloosde alcohol sijpelde via de grond uiteindelijk in de waterput. "Als we een enorme hoeveelheid sterke drank moeten dumpen, gaan we meestal naar een distilleerderij", sprak een woordvoerder van de lokale overheid. "Maar hier ging het om slechts 2000 flessen, dus werd besloten het weg te gooien door een kuil te graven."

Niets gedronken

Omdat het vervuilde water stonk, heeft niemand van de gemeenschap ervan gedronken. Ook wassen en koken was voor de bewoners een tijdje onmogelijk. De kinderen konden niet naar school en ook de ouders konden niet naar hun werk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

India sloopt luxe woontorens: illegaal gebouwd

De autoriteiten hebben hun fout inmiddels erkend, en beloofden de families de situatie op te lossen. Ook voorzien zij de gedupeerden de komende tijd van schoon drinkwater. 

"De overheidsambtenaren geven ons nu per dag 5.000 liter water, maar dat is niet genoeg voor alle families in het gebouw", zegt Joshy. Die zegt dat de zuivering nog wel een poosje kan duren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore