Besmet door patiënt

Chinese arts (34) die alarm sloeg over corona overleden

06 februari 2020 19:17 Aangepast: 08 februari 2020 06:51
Li Wenliang waarschuwde voor coronavirus en werd gestraft Beeld © CDC / Li Wenliang

De 34-jarige arts Li uit Wuhan is overleden. Het ziekenhuis waar hij lag heeft dat bevestigd. De arts sloeg als eerste alarm sloeg over het virus.

De Global Times, een Chinese krant die doorgaans het geluid van de overheid verkondigt, had eerder vandaag geschreven dat Li Wenliang zou zijn overleden. Daarna werd zijn overlijden ontkend.

Maar laten vanavond heeft het ziekenhuis waar hij lag het overlijden van de arts toch bevestigd.

Niet serieus genomen

Li Wenliang, arts in een ziekenhuis in Wuhan, werd door de Chinese autoriteiten niet serieus genomen toen hij alarm sloeg. Hij wilde waarschuwen voor een SARS-achtig virus. Hij stuurde op 30 december 2019 een appje naar oud-studiegenoten om door te geven dat zeven patiënten ziek waren geworden en in quarantaine waren geplaatst na het bezoeken van een markt.

Voorzichtig zijn

Het was bedoeld als waarschuwing. "Ik wilde mijn oud-klasgenoten zeggen dat ze voorzichtig moesten zijn", zei hij in een gesprek met CNN

De screenshots van zijn waarschuwing werden massaal gedeeld. Wenliang: "Toen ik dat online voorbij zag komen, realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk gestraft zou worden".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus raakt kinderen nauwelijks

Zijn gevoel bleek te kloppen. Niet veel later moest hij zich melden bij de politie, die hem verdacht van het verspreiden van geruchten. Wenliang moest een verklaring ondertekenen waarin hij zijn vergrijp toegaf. Ook moest hij beloven dat hij niet in herhaling zou vallen. 

Een dag na Wenliangs waarschuwing stuurde de gezondheidsraad van Wuhan een bericht naar buiten. Daarin stond dat er geen reden was tot zorg. Er waren 27 mensen ziek, maar de ziekte was onder controle, schrijven ze. Ze hadden het mis, weten we nu.

Mondkapjesfabriek Turkije draait overuren

In Turkije draaien de fabrieken dag en nacht, weet correspondent Olaf Koens.

Na zijn reprimande ging Wenliang weer aan het werk. Op 10 januari behandelde hij een vrouw die bleek besmet met het coronavirus. Een dag later werd Wenliang zelf ziek. Dat begon met hoesten en hoge koorts.

Op 12 januari werd hij opgenomen in het ziekenhuis waar hij zelf werkte en testte hij positief: ook Wenliang had het coronavirus. De 34-jarige arts moest op de intensive care aan de beademing

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore