Ga naar de inhoud
Besmet, maar niet ziek

Coronavirus raakt kinderen nauwelijks

Kinderen raken wel besmet, maar voelen zich niet zo ziek. Beeld © AFP

Tot nu toe heeft het nieuwe coronavirus het leven gekost aan meer dan 630 mensen. De Chinese autoriteiten melden dat bijna 30.000 mensen besmet zijn geraakt. Maar wat blijkt: kinderen hebben nauwelijks ziekteverschijnselen.

Dat blijkt volgens de New York Times uit de nieuwste data over het virus. Een viroloog van de Universiteit van Hong Kong, die betrokken is bij tests rond het coronavirus, vermoedt dat de symptomen bij besmette kinderen veel milder zijn dan bij volwassenen. 

Ze voelen zich simpelweg niet zo ziek, en om die reden is er dan ook weinig bekend over de virusziekte bij kinderen.

Zo
Lees ook:
Zo gaat het eraan toe op de coronacruise: 'Hiernaast werd iemand afgevoerd'

Zo is er een voorbeeld van een kind van 10, dat met zijn familie in de door het nieuwe coronavirus getroffen stad Wuhan was afgereisd. Eenmaal terug in Shenzhen werden alle familieleden in de leeftijd van 33 tot 66 jaar ziek: ze hadden last van koorts, keelpijn en diarree. Een enkeling kreeg een longontsteking.

SARS

Bij het kind werd het virus wel in de longen aangetroffen, maar symptomen van de ziekte had hij niet. Volgens wetenschappers is dit typisch iets voor het coronavirus. Ook bij de uitbraken van SARS in China in 2003 en MERS in Saoedi-Arabië in 2012 was dit het geval. SARS en MERS zijn beide coronavirussen.

Bij SARS in 2003 stierven er in totaal 800 mensen. De meesten waren ouder dan 45 jaar, en welgeteld nul kinderen vonden de dood. Over de precieze reden waarom kinderen de dans ontspringen, tasten wetenschappers nog in het duister.

Mondkapjesfabriek draait overuren

02:01
In Turkije draaien de fabrieken dag en nacht, constateert correspondent Olaf Koens.

Over het algemeen is het zo dat sommige volwassenen meer vatbaar zijn voor virussen, omdat ze vanwege andere aandoeningen - die kinderen niet hebben - minder vermogen hebben om infecties te bestrijden.

Denk daarbij aan hartaandoeningen of hoge bloeddruk. Ook is het zo dat op oudere leeftijd het immuunsysteem minder bestand raakt tegen infecties.

Pasgeboren baby

Een pasgeboren baby in Wuhan is 30 uur na de bevalling positief getest op het coronavirus. Het is voor zover bekend de jongste patiënt tot nu toe. De moeder van de geïnfecteerde baby testte positief op het virus net voordat ze beviel. De pasgeborene had geen koorts of hoest, maar was kortademig en vertoonde afwijkingen in de leverfunctie.

Volgens medici heeft de moeder het virus doorgegeven tijdens de zwangerschap, bevalling of onmiddellijk na de geboorte. "Hierdoor weten we dat we extra aandacht moeten besteden aan deze nieuwe route van coronavirus-overdracht", zegt een Chinese medicus.

Dat wil niet zeggen dat ongeboren baby's altijd het virus zullen krijgen als de moeder het heeft. Afgelopen maandag werd in China een baby geboren zonder coronavirus, terwijl de moeder wel ziek was.