Thomas Kemmerich

Duitse premier stapt binnen 24 uur op na woedende reacties

06 februari 2020 16:01 Aangepast: 06 februari 2020 17:24
Kemmerich (links) en een demonstratie tegen zijn benoeming. Beeld © EPA

Gisteren werd hij nog verkozen als premier van deelstaat Thüringen, maar nog geen 24 uur later stapt Thomas Kemmerich alweer op. Zijn aanstelling zorgde vanwege een samenwerking met de rechts-populistische AfD voor woedende reacties. Met bondskanselier Merkel voorop: "Deze beslissing is onvergeeflijk".

Duitsland stevende vol op een regeringscrisis af. Maar na druk van duizenden demonstranten en een boze bondskanselier Merkel trekt de kersverse Thüringse premier Kemmerich zich vandaag terug. Zijn partij, de Freie Demokratische Partei, hoopt dat de commotie en boosheid met het uitschrijven van nieuwe verkiezingen gaan liggen.

Eerder vandaag reageerde bondskanselier Merkel vol chagrijn op de benoeming van Kemmerich.

Die ophef ontstond doordat de regionale tak van haar CDU samenwerkte met de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Zij kozen samen voor Thomas Kemmerich, een samenwerking die gevoelig ligt omdat de landelijke politiek er alles aan doet om de opmars van de AfD te stoppen. 

De extreemrechtse opvattingen van die partij liggen gezien het oorlogsverleden van het land erg gevoelig. Voor landelijke partijbazen zijn samenwerkingen met die partij daarom uitgesloten.

Hitler-vergelijking

Gevestigde partijen als de CDU en de SPD bouwden de afgelopen jaren een stevige dam om Alternative für Deutschland heen. Maar met de beslissende AfD-rol in de benoeming van de premier van Thüringen kwam daar een flinke barst in.

Gisteren bleek tijdens Kemmerichs beëdiging al hoe gevoelig de kwestie is. De voorzitter van de partij Die Linke gaf Kemmerich bij zijn beëdiging geen hand en gooide zelfs een bloemstuk voor zijn voeten neer.

De vorige premier van de deelstaat. Bodo Ramelow, ging met een tweet flink wat stappen verder. Hij trok de vergelijking met hoe in 1930 Adolf Hitler met zijn partij NSDAP aan de macht kwam. Thüringen was toen de deelstaat waar Hitler politieke voet aan de grond kreeg.

Fascisme

Ook de minister van Buitenlandse Zaken reageerde fel en noemde het 'compleet onverantwoord om je door rechtsextremisten te laten verkiezen.' De woede sloeg gisteren van Thüringen snel over naar de rest van Duitsland. Verspreid over het land gingen duizenden mensen de straat op. 

Zo schreeuwde een menigte bij het hoofdkantoor van de FDP in Berlijn: 'Gezamenlijk tegen het fascisme'. Dat die partij steun van een extreemrechtse partij aannam om aan de macht te komen vinden ze een schande.

Opvallend is dat Thomas Kemmerich in eerdere campagnes zich juist ferm uitsprak tegen extreemrechtse idealen. Zo poseerde Kemmerich een jaar geleden bij een campagneposter met de tekst 'eindelijk een kale die zich in de geschiedenis verdiept heeft'.

Duitsers rakelen deze boodschap nu spottend op en reageren met de tekst 'liever met fascisten reageren, dan helemaal niet.'

Kemmerich zelf zag vanochtend nog genoeg mogelijkheden, 'het werk begint nu pas' liet hij tijdens een radio-uitzending weten.

Hij lijkt nu door het landelijke bestuur te zijn teruggefloten. Inwoners van de deelstaat mogen binnenkort dus weer naar de stembus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore