Tegen partijlijn in

Romney stemt als eerste Republikeinse senator vóór afzetten Trump

05 februari 2020 20:56 Aangepast: 05 februari 2020 21:10
Senator Romney in het Amerikaanse Capitool Beeld © AFP

Mitt Romney heeft in de Amerikaanse Senaat aangekondigd vóór het afzetten van Donald Trump te zullen stemmen. Romney, senator voor de staat Utah, is de eerste die daarmee afwijkt van de Republikeinse partijlijn.

President Trump staat in de Senaat terecht voor machtsmisbruik. Als een twee derde meerderheid van de honderd senatoren Trump veroordeelt, wordt hij uit zijn ambt gezet. De meeste Republikeinen, die samen 53 zetels hebben, hebben aangekondigd achter hun president te staan, dus van een afzetting komt het hoogstwaarschijnlijk niet.

Symbolisch

Toch is de stem van Mitt Romney bijzonder, omdat hij nu afwijkt van de Republikeinse partijlijn. In de sterk verdeelde Amerikaanse politiek is het heel ongebruikelijk voor een Republikein om mee te stemmen met de Democraten, die fel gekant zijn tegen president Trump.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mogelijk snel einde proces Trump: cruciale senator tegen oproepen getuigen

Het machtsmisbruik waarvoor de president terechtstaat, draait om een vermeende poging van Trump om belastende informatie te krijgen van de president van Oekraïne over de zoon van Joe Biden. Biden probeert op dit moment om presidentskandidaat te worden van de Democraten. Mogelijk nemen Trump en Biden het later dit jaar dus tegen elkaar op in de strijd om het Witte Huis. In dat geval zou Trump de informatie over Bidens zoon kunnen gebruiken in de verkiezingscampagne.

'Weerzinwekkend'

Tegenstanders van de president vinden dat hij daarmee het ambt heeft misbruikt om er politiek sterker van te worden. Senator Romney is het daarmee eens. Trump heeft zich schuldig gemaakt aan 'een weerzinwekkend misbruik van publiek vertrouwen', zegt Romney bij zijn stemverklaring.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oud-adviseur Bolton: Trump wilde alle hulp Oekraïne tegenhouden

Romney en Donald Trump zijn allebei Republikeinen, maar liggen elkaar niet. In 2012 nam Romney het op tegen zittend president Barack Obama, maar verloor. Trump noemde Romney daarna meermaals een brekebeen en een loser. In 2016 keerde Romney zich tegen de campagne van (toen nog) presidentskandidaat Trump.

Geen minister

Na Trumps overwinning leek Romney eventjes kanshebber te zijn voor de post van minister van Buitenlandse Zaken, maar Trump koos na enige aarzeling voor de zakenman Rex Tillerson. In 2018 werd Romney senator voor de staat Utah. Sindsdien heeft Romney zich altijd kritisch uitgelaten over de president.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore