Jongste patiënt

Pasgeboren baby in Wuhan heeft nu al het coronavirus

05 februari 2020 15:27 Aangepast: 05 februari 2020 15:36
(Archieffoto) Beeld © ANP

Een pasgeboren baby in Wuhan is 30 uur na de bevalling positief getest op het coronavirus. Het is voor zover bekend de jongste patiënt tot nu toe. Ook de moeder van de baby is geïnfecteerd met het virus.

De moeder van de geïnfecteerde baby testte positief op het virus net voordat ze beviel. De pasgeborene had geen koorts of hoest, maar was kortademig en vertoonde afwijkingen in de leverfunctie.

Virus doorgeven

Medici zeggen in Chinese media dat de infectie van haar baby een geval kan zijn van 'verticale overdracht'. Dat wil zeggen dat een moeder het virus kan doorgeven tijdens de zwangerschap, bevalling of onmiddellijk na de geboorte. "Hierdoor weten we dat we extra aandacht moeten besteden aan deze nieuwe route van coronavirus-overdracht", zegt een Chinese medicus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie Nederlanders in quarantaine op cruiseschip Japan, coronavirus bij passagiers

Dat wil niet zeggen dat ongeboren baby's altijd het virus zullen krijgen als de moeder het heeft. Afgelopen maandag werd in China een baby geboren zonder coronavirus, terwijl de moeder wel ziek was. 

Niet enige baby

Voor zover bekend, is de pasgeboren baby weliswaar de jongste die geïnfecteerd is met het virus, maar niet de enige baby die het heeft. Een andere baby in China zou in januari besmet zijn door diens moeder of oppas.

Het virus heeft bijna vijfhonderd mensen het leven gekost en tienduizenden mensen besmet. 

Zo verspreidde het coronavirus zich: 

Werkt de kaart niet goed? Open in een nieuw tabblad.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore