Geluidsoverlast

In India toeteren voor het stoplicht? Dan blijft het langer rood

05 februari 2020 17:33 Aangepast: 06 februari 2020 11:23
Autoverkeer in Mumbai (archieffoto). Beeld © AFP

Oorverdovend getoeter. Het hoort onlosmakelijk bij het verkeer in de Indiase stad Mumbai. Wie zich wil verplaatsen, doet dat met behulp van zijn claxon. Maar de politie is klaar met het lawaai en laat ongeduldige chauffeurs nu voor straf langer wachten voor het stoplicht.

Voor een rood stoplicht hoef je niet te toeteren, zou je denken. Maar in India werken de verkeersregels anders. In de miljoenenstad staan de straten vaak vol en zijn de files lang. Om verder te komen tussen de auto’s, fietstaxi’s en brommers wordt constant getoeterd. En dat ongeduld wordt ook voor het stoplicht geuit.

Harder dan 85 decibel

Om de geluidsoverlast tegen te gaan, heeft de politie een ludieke maatregel bedacht: wie toetert, moet langer wachten. Op verschillende belangrijke kruispunten is een geluidssysteem bevestigd bij de stoplichten. Dat kan het aantal decibellen meten. Het rode stoplicht telt af naar groen. Maar komt het getoeter boven de 85 decibel, dan springt de teller weer terug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stoplichten springen sneller op rood door telefoongebruik

De politie lanceerde de actie afgelopen week met een filmpje, dat via sociale media meteen viral ging. "Welkom in de toeterhoofdstad van de wereld", begint de video. De slogan van de politie: voel je vrij om te toeteren, zolang je het niet erg vindt om langer te wachten.

Experiment

"Toeteren is een slechte gewoonte. Het veroorzaakt geluidsoverlast, gehoorschade, een verhoogde hartslag, stress en verwarring in het verkeer", zegt politiecommissaris Madhukar Pandey. De stoplicht-maatregel is een tijdelijk experiment, maar er zijn al plannen om het ook permanent in andere steden in India uit te rollen.

Mumbai staat in de top 5 van drukste steden ter wereld. Chauffeurs staan hier jaarlijks gemiddeld 8 dagen en 17 uur van hun tijd in de file. Ook de Indiase stad Delhi staat in de top 10 van drukste steden. 

Schadelijke decibellen

Vanaf 80 decibel kan geluid schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn, hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert.

Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) ‘veilig’ horen. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluid, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag (of 20 uur per week) veilig is. En 86 decibel nog maar 2 uur per dag (of 10 uur per week).

Geluid van 103 decibel kan je gehoor in minder dan 5 minuten beschadigen.

Bron: Hoorstichting.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore