'Citrusgroensnuffelaars'

Honden vinden zieke citrusbomen sneller, goedkoper en nauwkeuriger dan mensen

05 februari 2020 13:52 Aangepast: 05 februari 2020 13:58
Honden kunnen na de training ruiken of een citrusboom ziek is Beeld © Pexels

Honden kunnen niet alleen truffels opsporen die diep onder de grond groeien of explosieven in pakketjes ruiken, maar ze kunnen ook ziektes in citrusbomen vinden.

De speurhonden worden getraind in het jagen op een nieuwe prooi: de bacterie die citrusbomen ziek maakt. De 'citrusgroensnuffelaars', zoals Amerikaanse onderzoekers ze liefkozend noemen, zouden weken, en misschien wel jaren voor het ontstaan van symptomen de boomverwoestende ziekte 'huanglongbing' ruiken. De ziekte komt uit Azië en treft voornamelijk sinaasappel-, citroen- en grapefruitbomen.

De naam van de bacterie, huanglongbing, betekent in het Chinees 'gele-drakenziekte'. Het geeft de vruchten onder meer een groene kleur, een bittere smaak en een misvormde vorm. Besmette vruchten kunnen niet tot sap geperst worden en worden ook niet verkocht. Wanneer een boom eenmaal geïnfecteerd is, wordt die niet meer beter en daarom gekapt. 

Getrainde honden

Honden kunnen na een training van twee tot drie maanden ruiken of een citrusboom lijdt aan de ziekte voordat de vrucht de kenmerkende kleur krijgt, laat de onderzoeksafdeling van het Amerikaanse landbouwdepartement weten. De hondenneus kan de bacterie sneller, goedkoper en nauwkeuriger vaststellen dan wanneer mensen honderden bladeren moeten analyseren in een laboratorium. De vroege detectie van de bacterie is cruciaal, geven de onderzoekers aan. Als dit niet gebeurt, zijn geïnfecteerde bomen maanden of jaren de bron van verspreiding door kleine insecten zoals bladvlo's, voordat de symptomen met het blote oog te zien zijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van kikkerland naar truffelland: voor het eerst wilde truffels gevonden in Nederland

In de Amerikaanse staat Florida is de citrusproductie de afgelopen tien jaar met 70 procent afgenomen door de ziekte: het is de grootste economische bedreiging voor de Verenigde Staten. De citruseconomie is daar goed voor ruim 3 miljard euro.

De getrainde honden pikten gemiddeld 85 procent van de tijd de geïnfecteerde bomen eruit. Wanneer het ging om niet-geïnfecteerde bomen, zaten de honden 99 procent van de tijd goed. In Florida en Californië komen de citrusgroensnuffelaars al 9 maanden in actie. De honden worden voortaan vaker en op meer landbouwgronden ingezet om op tijd de ziekte te kunnen bestrijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondenbelasting zat? Verhuis naar Noord-Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore