State of the Union

Jaarlijkse toespraak Trump legt verdeeldheid bloot: 'Toon is gezet'

05 februari 2020 05:15 Aangepast: 05 februari 2020 08:51
President Trump, met achter hem Mike Pence en Nancy Pelosi.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn jaarlijkse State of the Union-toespraak gebruikt om vooral zijn economische resultaten van de afgelopen jaren te benadrukken. Hij zei dat het land er beter voorstaat dan ooit tevoren. Volgens correspondent Erik Mouthaan vergrootte de speech de verdeeldheid in het Congres.

"De vijanden van Amerika zijn op de vlucht, de rijkdom van Amerika neemt toe, de toekomst van Amerika ziet er rooskleurig uit", zei Trump, die sprak van een "grote Amerikaanse comeback".

Geen hand voor Pelosi en een verscheurde speech

President Trump heeft de jaarlijkse State of the Union gehouden. Hij benadrukte dat het land er onder zijn leiding goed voor staat.

Economie centrale thema

Het was voor Trump zijn laatste State of the Union voor de presidentsverkiezingen in november. Het lijkt erop dat de president van de economie het centrale thema wil maken van zijn herverkiezingscampagne en stond daar tijdens zijn toespraak uitgebreid bij stil. "We gaan vooruit in een tempo dat nog maar kort geleden ondenkbaar was en we gaan nooit meer terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groot deel stemmen Iowa geteld: Buttigieg verrassend aan de leiding

De speech van Trump kwam aan de vooravond van het afronden van de afzettingsprocedure tegen de president. Vandaag wordt in de Senaat met een stemming bepaald of de president mag aanblijven. Het is vrijwel zeker dat een meerderheid zich achter Trump schaart. 

"De meerderheid van de senatoren zitten er namens de Republikeinse Partij", zegt correspondent Erik Mouthaan. "En al vinden zij dat de president verkeerd handelde in het Oekraïne-dossier, ze zullen hem niet uit zijn ambt zetten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse senaat wil impeachment nu snel afronden: geen nieuwe getuigen opgeroepen

De toespraak van Trump legde opnieuw de sterke verdeeldheid tussen Democraten en Republikeinen bloot. 'Nog vier jaar!' scandeerden sommige Republikeinen, verwijzend naar de aanstaande verkiezingen. Van Democraten kwamen vooral afkeurende blikken, en van een enkeling zelfs een duim omlaag. 

Middelvinger 

"De toespraak van Trump was een middelvinger naar de Democraten", zegt Mouthaan. "Het was een partijdige speech, niet verzoenend. Hij zei bijvoorbeeld dat de Democraten Amerikanen hun zorgverzekering willen afpakken, terwijl het zijn regering is die Obamacare ongedaan wil maken."

Opvallend was een moment voorafgaand aan de toespraak. Nadat Trump zijn speech aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, overhandigde, wilde die de president een hand geven. Trump weigerde.

Toespraak verscheurd

Mouthaan: "Pelosi is de vrouw die ervoor koos om hem in politieke staat van beschuldiging te stellen." Na afloop van de speech was te zien hoe Pelosi de uitgeschreven toespraak van Trump demonstratief verscheurde.

Enkele Democratische Congresleden kozen ervoor om de 'State of the Union' van Trump niet eens bij te wonen. "Ik zal mijn aanwezigheid niet gebruiken om het wetteloze gedrag van Trump te normaliseren", schreef Alexandria Ocasio-Cortez, een van de Congresleden, op Twitter

"Hiermee is de toon gezet voor een verkiezingsjaar vol bittere verwijten", blikt Mouthaan vooruit op de stemming die in november van dit jaar zal plaatsvinden. 

Wie gaat proberen Trump te verslaan? Dit zijn de voorverkiezingen

Het duurt nog maanden maar het verkiezingscircus in Amerika is al losgebarsten. Wie gaat het opnemen tegen Trump? Dat wordt bepaald tijdens de Democratische voorverkiezingen.

Tijdens de toespraak werden meerdere mensen door Trump in het zonnetje gezet. Opvallend was het moment waarop de rechtse talkshowhost Rush Limbaugh de 'Medal of Freedom', een hoge onderscheiding, kreeg uitgereikt.

Omstreden

"Normaal wordt die in een aparte ceremonie gegeven", zegt Mouthaan. "Limbaugh is zeer omstreden in de VS omdat hij zich laatdunkend uitlaat over minderheden en oud-president Obama."

Ook was er een staande ovatie voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó, die in de zaal aanwezig was. De Verenigde Staten steunen Guaidó in zijn poging om de socialistische leider Nicolás Maduro af te zetten. Trump zei dat de tirannie van Maduro zal worden gebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore