Zeker tien besmettingen

Coronavirus aan boord cruiseschip Japan, dodental China naar 490

05 februari 2020 01:54 Aangepast: 05 februari 2020 05:38
Het cruiseschip Princess Diamond ligt voor de haven van het Japanse Yokohama.

Op een cruiseschip met aan boord 3700 mensen in Japan zijn tien mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat melden Japanse media op basis van de autoriteiten. Gevreesd is dat het aantal besmettingen zal oplopen. Ondertussen is het dodental in China opgelopen tot zeker 490.

De mensen op het schip werden in quarantaine geplaatst, nadat het virus opdook bij een man uit Hongkong, die een aantal dagen op het cruiseschip verbleef. Medici zijn sinds maandagavond bezig om de gezondheidstoestand van de passagiers en bemanning van de Diamond Princess te controleren.

Passagiers die symptomen van het virus hebben, moeten een test ondergaan. Inmiddels zijn ruim 270 personen getest. De tien besmette personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De rest moet zeker veertien dagen aan boord blijven.

Dodental China

In Japan zijn nu tientallen mensen met het virus besmet, het grootste aantal ziektegevallen buiten China. Daar gaat het inmiddels om meer dan 23.500 besmettingen. In de zwaar getroffen provincie Hubei zijn dinsdag nog eens 65 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het dodental in China is daardoor opgelopen tot zeker 490.

Zo verspreidde het coronavirus zich: 

Nederlanders in quarantaine

De vijftien Nederlanders die zijn geëvacueerd uit Wuhan en zondag aankwamen in Nederland, zitten inmiddels thuis in quarantaine. Ze moeten twee weken binnen blijven en mogen geen contact hebben met de buitenwereld. Als dan blijkt dat ze het coronavirus niet hebben, mogen ze weer naar buiten.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik het virus niet heb", zegt een van de Nederlanders, die niet bij naam genoemd wil worden, tegen RTL Nieuws. "Maar de GGD belt me een paar keer per dag. Ze vragen hoe het gaat en zeggen: 'houd je temperatuur in de gaten en mijd contact met anderen'. Dat gaat goed, ik voel me prima."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuis in quarantaine om coronavirus: 'Buren zetten eten voor de deur'

Winkels Nike gesloten 

In China besloot de Amerikaanse verkoper van sportartikelen Nike om ongeveer de helft van zijn winkels tijdelijk te sluiten vanwege zorgen om het coronavirus. Nike vreest dat de uitbraak van het virus een negatieve impact zal hebben op zijn activiteiten in China en de resultaten.

Bij de Chinese winkels die wel open zijn, wordt gewerkt met verkorte openingstijden en komen minder klanten, aldus Nike. De onderneming zal later met meer details komen over de impact van het coronavirus op de cijfers.

Belg laat corona-quarantaine zien: 'Twee weken op ziekenhuiskamer'

Bijzondere beelden uit quarantaine in een Belgische militair hospitaal. Johan zit als één van de negen Belgen in quarantaine voor het coronavirus.

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen staken vluchten naar Hongkong 

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines vliegen voorlopig niet meer op Hongkong. In de autonome regio van China is dinsdag de eerste patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Beide bedrijven geven aan dat er momenteel te weinig vraag is om de vluchten van en naar Hongkong uit te voeren.

American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, heeft zijn vluchten tot 20 februari gestaakt. Ook United Airlines houdt die datum voorlopig aan, maar vliegt vandaag nog wel een keer vanaf San Francisco naar Hongkong en op vrijdag vanuit Hongkong terug naar San Francisco.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In de bus aangesproken om coronavirus: 'Hoop dat ik door jou niet ziek word'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore