Ga naar de inhoud
'Godslastering'

Franse tiener Mila (16) onder politiebescherming na kritiek op islam

Mila, onder politiebescherming vanwege kritiek op de islam. Beeld © Twitter / @Qofficiel

Een Frans meisje van 16 staat onder politiebescherming omdat ze wordt bedreigd. Dat gebeurt sinds ze op Instagram kritische opmerkingen heeft gemaakt over de islam. Haar optreden heeft in Frankrijk een debat losgemaakt over de vrijheid van meningsuiting.

De scholiere uit de buurt van Lyon, Mila, werd uitgemaakt voor racist toen ze afgelopen maand in een livestream op Instagram de avances van een jonge moslim afwees. Kansloos, vond ze, alleen al omdat ze lesbisch is. Maar daarna werd ze uitgemaakt voor racist en 'vuile lesbiënne'.

In een nieuw filmpje liet Mila weten dat ze godsdienst verafschuwt en de islam ziet als een 'religie van haat'. De discussie liep al snel uit de hand: ze werd beschuldigd van godslastering, tegenstanders publiceerden de naam van haar school en bedreigden haar met verkrachting en erger.

Aangifte van bedreiging

Het meisje kon niet meer naar school en heeft haar Instagram-account intussen op zwart gezet. Ze heeft aangifte gedaan van bedreiging en krijgt van alle kanten steun, maar haar opmerkingen splijten de bevolking ook: voorstanders verzamelen zich op social media onder de hashtag #jesuismila ('Ik ben Mila'), tegenstanders onder #jesuispasmila ('Ik ben Mila niet'). 

De ene groep vindt dat de vrijheid van meningsuiting vóór alles gaat. De andere groep zegt dat Mila best wat meer respect had mogen tonen voor moslims.

Spijt van grove opmerkingen

Gisteravond zei Mila in een interview op de Franse tv dat ze geen mensen had willen beledigen die hun religie 'in vrede' uitoefenen. Ze zei ook dat ze spijt heeft van een paar grove opmerkingen.

Maar waar ze absoluut géén spijt van heeft, zei ze, is dat ze verteld heeft wat ze van de islam vindt. "Want dat denk ik echt", zei ze. 

Aanvallen met zuur

Door de ophef staat haar leven even 'in de pauzestand'. Ze kan de straat niet op vanwege de bedreigingen: haar tegenstanders zeggen onder meer dat ze haar willen aanvallen met zuur, de kleren van het lijf willen rukken, haar willen slaan of levend willen begraven. 

De Franse minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, neemt de bedreigingen serieus en zegt dat desondanks zal worden geprobeerd Mila zo snel mogelijk weer naar school te laten gaan, 'vreedzaam, zodat ze weer een gewoon leven kan leiden'.

Cartoonisten
Lees ook:
Cartoonisten 5 jaar na Charlie Hebdo: 'We denken nu wel 10 keer na'