Zware tijden

Vogelbekdier ernstig bedreigd door droogte Australië

05 februari 2020 07:24 Aangepast: 05 februari 2020 07:34
Twee jonge vogelbekdieren in de dierentuin in Sydney. Beeld © EPA

Het is waarschijnlijk het raarste dier op aarde: een harig zoogdier met een snavel. Het vogelbekdier komt alleen voor in Australië, maar de laatste weken worden er veel van deze dieren dood gevonden. "Als het zo doorgaat dan is 75 procent van de vogelbekdieren straks uitgestorven."

Het is een uitdaging om een vogelbekdier in het wild te spotten. Het dier is berucht om z’n schuwheid en duikt het liefst onder water. Als hij boven water komt valt z’n bijzondere uiterlijk gelijk op: het dier lijkt met z’n snavel op een vogel, maar is dus een zoogdier. Samen met de mierenegel is het vogelbekdier het enige zoogdier dat eieren legt.

Giftig

Met hun snavel zoeken ze naar eten op de bodem van ondiepe meren en kreekjes. Aan hun poten hebben ze zwemvliezen. En ze hebben een wollige staart, zoals bevers die ook hebben. Mannetjes hebben bovendien een soort angel waarmee ze kunnen steken. Een steek is giftig voor mensen, maar niet dodelijk.

Vogelbekdier onder water Vogelbekdier onder water
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Familie Steve Irwin redt tienduizenden dieren van Australische bosbranden

Vogelbekdieren hebben het al een tijd zwaar. Ooit kwamen ze veel voor in Australië, maar sinds er mensen wonen is al zeker de helft van de populatie verdwenen. Eerst vooral omdat mensen ze doodden voor hun vacht. Nu zijn het katten en vossen die op ze jagen als ze uit het water komen.

Droogte

Hun leefgebied wordt steeds kleiner, maar door de aanhoudende droogte wordt het vogelbekdier nu serieus met uitsterven bedreigd. De kreekjes en poeltjes waar ze leven drogen op, waardoor ze geen eten meer kunnen vinden en verhongeren.

Het dier woont in het oosten van Australië, precies het gebied dat de afgelopen maanden zo zwaar wordt geteisterd door bosbranden. Met de regen van de afgelopen weken komt as van de bosbranden in het water terecht en worden de dieren ook nog eens vergiftigd.

Afgelopen maand waarschuwden wetenschappers van de Universiteiten van New South Wales en Melbourne al dat het aantal vogelbekdieren in de komende vijftig jaar met 75 procent kan teruglopen. Het dier kan zich niet goed aanpassen aan klimaatverandering.

"Het beschermen van deze diersoort moet hoger op de prioriteitenlijst van de overheid staan", vindt hoofdonderzoeker Gilad Bino. De wetenschappers hopen dat er meer actie wordt ondernomen om het leefgebied van het bijzondere vogelbekdier in stand te houden. Anders ziet het er somber uit voor het eigenaardige dier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Miljard dieren dood bij bosbranden, buidelmuis waarschijnlijk uitgestorven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore