Niet serieus genomen

Chinese arts die waarschuwde voor coronavirus ligt nu zelf op intensive care

04 februari 2020 13:56 Aangepast: 04 februari 2020 14:33
Li Wenliang waarschuwde voor coronavirus en werd gestraft Beeld © CDC / Li Wenliang

Hij wilde waarschuwen voor een SARS-achtig virus, maar Li Wenliang, arts in een ziekenhuis in Wuhan, werd door de Chinese autoriteiten niet serieus genomen. Sterker nog: volgens de politie verspreidde hij geruchten en werd gestraft. Wenliang is nu zelf ziek, getroffen door het coronavirus.

Het begint met een appje aan oud-studiegenoten: zeven patiënten zijn ziek geworden en in quarantaine geplaatst na het bezoeken van een markt. Het is bedoeld als waarschuwing.

De 34-jarige oogarts Li Wenliang stuurt het bericht op 30 december 2019, nog voordat de Chinese overheid het coronavirus ook maar een beetje serieus neemt. "Ik wilde mijn oud-klasgenoten zeggen dat ze voorzichtig moeten zijn", zegt hij in een gesprek met CNN

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Eerste coronabesmetting in België, patiënt zat in vliegtuig met Nederlanders

De screenshots van zijn waarschuwing worden gedeeld, massaal, en zijn naam is niet geblurd. Wenliang: "Toen ik dat online voorbij zag komen, realiseerde ik me dat ik waarschijnlijk gestraft zou worden".

Leugens en roddels

Zijn gevoel blijkt te kloppen. Niet veel later moet hij zich melden bij de politie, die hem verdenkt van het verspreiden van geruchten. Wenliang moet een verklaring ondertekenen waarin hij zijn vergrijp toegeeft. Ook moet hij beloven dat hij niet in herhaling zal vallen. 

Een dag na Wenliang's waarschuwing, het is de laatste dag van 2019, stuurt de gezondheidsraad van Wuhan een bericht naar buiten. Daarin staat dat er geen reden is tot zorg. Er zijn 27 mensen ziek, maar de ziekte is onder controle, schrijven ze. Ze hebben het mis, weten we nu.

Nu zelf ziek

Na zijn reprimande gaat Wenliang weer aan het werk. Op 10 januari behandelt hij een vrouw met glaucoom. De vrouw blijkt besmet met het coronavirus. Een dag later wordt Wenliang zelf ziek. Hij moet hoesten en krijgt koorts.

Openheid en transparantie

Op 12 januari wordt hij opgenomen in het ziekenhuis waar hij zelf werkt en test hij positief: Wenliang heeft het coronavirus, het virus waar hij voor waarschuwde. De 34-jarige arts wordt op dit moment beademd en ligt op de intensive care.

"Als de regering informatie over de epidemie eerder naar buiten had gebracht", zegt hij tegen de New York Times, "was situatie nu veel beter geweest. Er moet meer openheid en transparantie komen." 

20.000 infecties

China heeft veel kritiek gekregen over hoe het land met de uitbraak is omgegaan, vooral in de beginperiode. Inmiddels heeft het centrale gezag in het land toegegeven dat het tekortgeschoten is en de situatie niet goed heeft aangepakt. 

Het land belooft in de toekomst bij een noodsituatie sneller op te treden. Ook willen de Chinese autoriteiten de handel in verboden dieren hard gaan aanpakken. Deze dieren worden nog altijd op grote markten verkocht. Deskundigen gaan er vanuit dat een markt in Wuhan, waar ook wilde dieren worden verhandeld, de plek is waar de eerste mensen zijn geïnfecteerd. 

Sinds gisteren zijn er ruim 3000 nieuwe infecties bijgekomen. Dat brengt het totaal aantal tot boven de 20.000. Er zijn nu 425 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Vooral de provincie Hubei is hard getroffen. Daar ligt ook de stad Wuhan, waar het virus voor het eerst opdook.   

Dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Longarts Sander de Hosson kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore