Eerste voorverkiezing

Nog geen uitslag in Iowa, Democraten checken resultaten

04 februari 2020 05:26 Aangepast: 04 februari 2020 07:27
Een kieslokaal in Iowa Beeld © EPA

De uitslag van de eerste voorverkiezingen in de VS laat nog op zich wachten. Stemmers in Iowa mochten als eersten kiezen wie het namens de Democraten moet opnemen tegen president Trump.

Tussen 02.00 uur en 05.00 uur vannacht werden de uitslagen verwacht. Maar die zijn nog altijd niet vrijgegeven. Volgens de Democratische partij moet de uitslag eerst 'geverifieerd' worden. 

Het lijkt erop dat technische problemen de Democraten parten spelen. Het doorgeven van de resultaten zou niet lukken, omdat een speciale app het niet doet. De partij laat ook weten dat één van de doorgegeven resultaten niet klopt. Dat wordt nu nagetrokken. 

In meer dan 1600 schoolpanden, buurthuizen en andere openbare gebouwen kwamen stemmers bijeen. Ze mochten als eerste in het land stemmen op een van de elf Democratische kandidaten.

Ze deden dat in zogenoemde 'caucusses', een soort buurtvergadering. Kiezers sluiten zich aan bij de groep van hun favoriete kandidaat. Het verschil met een gewone verkiezing: ze kunnen hun stem nog veranderen.

In Iowa worden traditiegetrouw de eerste voorverkiezingen voor de presidentsrace gehouden. Oud-vicepresident Joe Biden en senator Bernie Sanders zijn in de recente peilingen het populairst onder de kiezers van de staat.

Ook bij de Republikeinen werd gestemd. Daar kwam president Trump als winnaar uit de bus. Republikeinen houden wel voorverkiezingen, maar Trump is zo goed als zeker hun kandidaat bij de verkiezingen in november.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten kiezen uitdager Trump: voorverkiezingen van start in Iowa

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore