Recordtemperaturen

Zin in zomer? Ga naar Frankrijk (maar wees snel)

03 februari 2020 22:46 Aangepast: 04 februari 2020 09:02
Op het strand in februari. In het Franse Cassis kan het. Beeld © iStock.

In Nederland wil het winterweer nog niet echt vlotten, en is het nog maar de vraag of we sneeuw en ijs gaan meemaken. In Frankrijk lijkt de winter nog verder weg: daar worden zelfs verschillende warmterecords gebroken.

27 graden. Je zou denken dat het juni is, maar deze temperatuur werd vandaag gemeten in het Franse Seillans, in het zuidoosten van het land.  Het is de hoogste temperatuur in de maand februari in die plaats sinds de start van de metingen in 1900. Dat meldt Météo France, het Franse KNMI.

Overal records

Ook in de dorpen rond Seillans werden records gebroken. Zoals in de populaire badplaats Fréjus, waar het ruim 26 graden werd.

En het blijft niet alleen bij het zuidoosten van het land. Ook in het zuidwesten werd de 25 graden gehaald en in het normaal wat koudere noorden was de temperatuur ook te hoog. In Parijs werd de 16 graden aangetikt, ongeveer twee keer zo warm als normaal.

Het warme weer brengt tegelijkertijd risico's met zich mee. Want ook de skiërs en snowboarders in de Franse Alpen merken dat het bijna 10 graden warmer is dan normaal. Daardoor is de kans op lawines zeer groot. In de populaire skigebieden Savoie en Haute-Savoie moeten mensen daarom extra voorzichtig zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor het eerst code rood in Frankrijk vanwege extreme hitte: 45 graden

Het Ministerie van Milieu reageert op Twitter. Volgens hen zijn de recordtemperaturen een signaal dat de aarde opwarmt. Daarbij vrezen ze dat het verregaande gevolgen heeft voor de biodiversiteit in het land.

Al met al is het de op een na warmste winter in Frankrijk tot nu toe, na 1960. Op 29 februari van dat jaar werd het in het zuidwestelijke Saint-Girons 31.2 graden.

Liefhebbers van het warme weer kunnen niet lang meer genieten van de hoge temperaturen. Vanaf morgen wordt het koeler.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore