Trump

Amerikaanse senaat wil impeachment nu snel afronden: geen nieuwe getuigen opgeroepen

01 februari 2020 00:23 Aangepast: 01 februari 2020 09:51
President Trump liet vanmorgen al blijken vol vertrouwen te zijn

De Amerikaanse Senaat wil geen getuigen horen in het afzettingsproces tegen de president Trump. Dat betekent dat er geen nieuwe feiten boven water zullen komen en de door de Republikeinen gedomineerde senaat zo goed als zeker Trump zal vrijspreken.

De Republikeinse meerderheid keerde zich tegen het plan van de Democraten. Die beschuldigen Trump van machtsmisbruik en het belemmeren van het onderzoek daarnaar.

51 tegen 49

Senatoren wezen het oproepen van getuigen en het aanvragen van ander mogelijk bewijsmateriaal af met 51 tegen 49 stemmen. Dat betekent dat vermoedelijk op korte termijn kan worden gestemd over de aanklachten tegen Trump. Om hem schuldig te verklaren en af te zetten zijn 67 senatoren nodig en dat aantal lijkt niet haalbaar.

De senaat zal van maandag tot woensdag debatteren over alle feiten die tot nu toe boven water zijn gekomen in het onderzoek. Woensdag wordt de stemming verwacht.

De Republikeinen willen snel een punt zetten achter het afzettingsproces. Volgende week houdt Trump zijn jaarlijkse rede voor het Congres.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore