Amerikaanse Senaat

Impeachment-proces nu alweer voorbij: Trump vrijgesproken

05 februari 2020 22:35 Aangepast: 06 februari 2020 02:26
De Amerikaanse president Trump tijdens een campagnebijeenkomst. Beeld © AFP

President Donald Trump is vrijgesproken door de Amerikaanse Senaat en zal niet uit zijn ambt worden gezet. Er is onder de senatoren geen meerderheid gevonden die de afzettingsprocedure steunt. "Een grote overwinning voor Trump", zegt correspondent Erik Mouthaan.

De stemming over de eerste aanklacht, die van machtsmisbruik, eindigde in 52 stemmen tegen en 48 stemmen voor. Senator Mitt Romney was de enige Republikein die voor stemde. Ook de tweede stemming, over het tegenwerken van het Amerikaanse Congres, eindigde in het voordeel van Trump (53-47).

Geen reden tot afzetten

De president was in december door het Huis van Afgevaardigden in staat van politieke beschuldiging gesteld. Trump zou zijn ambt hebben misbruikt en het onderzoek naar hem hebben tegengewerkt. 

Maar de Republikeinse senatoren zien geen reden om Trump daarom af te zetten. Eerder al oordeelde een meerderheid in de Senaat dat er geen aanvullende getuigen zouden worden gehoord in het proces.

Overwinning

Volgens correspondent Erik Mouthaan is dit een grote overwinning voor de president. "Trump kan nu terecht zeggen dat hij politiek is vrijgesproken van dat wat de Democraten hem verwijten: machtsmisbruik en het tegenwerken van onderzoek. Trump is al van plan om op tournee te gaan door het land met die boodschap."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Romney stemt als eerste Republikeinse senator vóór afzetten Trump

De Democraten wisten bij de start van het proces al dat ze waarschijnlijk niet genoeg stemmen zouden hebben in de Senaat om Trump uit zijn ambt te zetten. "Maar de Democraten gaan ervan uit dat een meerderheid van de bevolking denkt dat president Trump wel degelijk dingen fout heeft gedaan. De impeachment kan hem politiek beschadigen", zegt Mouthaan.

Geen regels voor Trump

Democraten vrezen nu dat de vrijspraak van Trump ertoe leidt dat hij zich nog minder aan regels zal houden en zal weigeren om documenten te overhandigen of overleg te voeren met het parlement.

De advocaat van president Trump verklaarde voor de Senaat dat een president zich aan geen enkele regel hoeft te houden als hij, naar zijn eigen mening, handelt in het landsbelang.

Uitleg: de impeachment van Trump

Hoe zat het ook alweer met de impeachment-procedure? Correspondent Erik Mouthaan legt uit.

Na Andrew Johnson in 1868 en Bill Clinton in 1999 is Trump de derde Amerikaanse president in de geschiedenis die terechtstond in het parlement. "Maar het is voor het eerst dat zo'n rechtszaak plaatsvindt in het verkiezingsjaar waarbij de president zelf op het stembiljet staat", aldus Mouthaan.

Reactie Pelosi 

Een van de mensen die Trump uit zijn ambt wilden zetten, is de Democratische voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden. Zij vindt dat de Republikeinse senatoren met hun besluit tot vrijspraak "wetteloosheid genormaliseerd" hebben. Volgens haar blijft Trump "een gevaar voor de Amerikaanse democratie".

Witte Huis: altijd al gezegd dat Trump onschuldig is

Het Witte Huis heeft de vrijspraak van president Donald Trump verwelkomd. "Zoals we al heel de tijd hebben gezegd, is hij niet schuldig", reageerde woordvoerster Stephanie Grisham na de stemming in de Senaat.

Grisham veroordeelt het afzettingsproces. "Vandaag eindigde de valse afzettingspoging van de Democraten in het volledige gelijk en vrijspraak van president Donald J. Trump", schrijft ze. Trump zelf heeft aangekondigd donderdag om 18.00 uur Nederlandse tijd een verklaring te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaarlijkse toespraak Trump legt verdeeldheid bloot: 'Toon is gezet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore