Reddingsactie

Juno helpt uitgemergelde leeuwen Soedan: 'Zo extreem heb ik het nog nooit gezien'

03 februari 2020 08:56 Aangepast: 03 februari 2020 10:56
Een van de leeuwen die gered zijn. Beeld © Four Paws

Het gaat steeds beter met de leeuwen in de dierentuin in Khartoem. De stichting Vier Voeters is ter plaatse en lapt de dieren op. De Nederlandse dierenverzorger Juno van Zon maakt deel uit van het reddingsteam in Soedan. "Het is te vroeg om te zeggen: eind goed al goed. Maar het gaat wel steeds beter."

Vijf uitgemergelde leeuwen gingen viral toen een bezoeker van de Al-Qurashi-dierentuin foto's van de dieren op Twitter deelde. Een van de leeuwen overleed al snel, maar voor de andere vier was veel aandacht. Stichting Vier Voeters besloot al snel een reddingsteam naar Soedan te sturen.

Stichting Vier Voeters

De in Amsterdam gevestigde stichting Vier Voeters is al vaker in conflictgebieden geweest om dieren te redden. Recente reddingsacties waren in de Gazastrook (2016 en 2019), Irak (2017) en in Syrië (2017).

Juno van Zon deed mee aan de meest recente reddingsacties en maakt ook deel uit van het reddingsteam in Soedan. Hij werkt normaliter in FELIDA Big Cat Centre, het opvangcentrum van Stichting Vier Voeters in het Friese Nijeberkoop, waar getraumatiseerde grote katachtigen worden opgevangen.

"Wat hier duidelijk wordt, is dat de manier hoe wij naar dieren kijken moet veranderen", legt Juno uit. "We hebben dieren heel lang als producten gezien in plaats van als levende wezens." Door reddingsacties als deze wil de stichting niet alleen de dieren redden, maar ook aandacht vestigen op dit probleem.

Ook Soedan erbij betrekken

"Deze leeuwen zijn het symbool voor een groter verhaal. Het gaat niet alleen om het redden van het dier, maar ook om alles daar er omheen zit," zegt de dierenverzorger. Daarom vindt hij het belangrijk dat het Soedanese volk en de regering worden betrokken bij het redden van de dieren.

Dierenverzorger Juno Dierenverzorger Juno

Het team is ondertussen al een week ter plaatse. "Aan het begin lag de focus vooral bij een van de vrouwtjes", vertelt Juno. "Ik heb veel dieren in slechte conditie gezien, maar zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt." De dierenverzorger is ervan overtuigd dat ze geen dag later hadden moeten aankomen. "We waren er net op tijd bij."

Te zwak voor verdoving

Normaal gesproken worden de dieren verdoofd, voordat de artsen hun hok kunnen betreden. Dit vrouwtje was zo verzwakt dat ze haar niet konden verdoven. "We hebben haar een infuus kunnen geven terwijl we bij haar in het verblijf stonden", zegt Juno. "Toch lijkt de behandeling aan te slaan. Ze begint nu zelfs te lopen."

Eindelijk: uitgemergelde leeuwen in Soedan krijgen hulp

Uitgemergelde leeuwen in een dierentuin in Soedan, de beelden gingen vorige week de hele wereld over. Een dierenwelzijnsorganisatie schiet de dieren nu te hulp.

Juno en zijn team doen er alles aan om de dieren weer op de been te krijgen. "We proberen nu alle dieren medisch te checken en hun dieet te verbeteren." Daarnaast proberen ze de lokale dierenartsen en verzorgers ook iets mee te geven: welke voeding de dieren nodig hebben en hoe ze het best kunnen worden verzorgd.

De Nederlander benadrukt dat verwaarlozing van dieren iets is dat hij wereldwijd ziet. Met Stichting Vier Voeters heeft hij al dieren in verschillende landen gered. "Er moet een beter beeld komen van hoe je met dit soort dieren moet werken." 

Conflictgebieden

De dierentuin in Khartoem is volgens hem uitzonderlijk slecht. "Er is natuurlijk ook van alles aan de hand geweest in Soedan," legt de dierenverzorger uit. "De regering moet prioriteiten stellen, waardoor de dieren over het hoofd worden gezien." Het is een situatie die hij wel vaker in conflictgebieden heeft meegemaakt.

De plek waar de dieren worden verzorgd. De plek waar de dieren worden verzorgd.

Naast de leeuwen worden ook slangen en schildpadden gehouden. "Alle dieren worden slecht gehuisvest", zegt hij. "Alles wat je kunt bedenken, is verkeerd. De verblijven, de medische zorg en het voedsel." Hij beschrijft de verblijven als metalen hokken die in een parkje zijn geplaatst. "De dieren hebben geen enkele mogelijkheid om zich terug te trekken van dingen waardoor ze stress krijgen."

Toch loopt het contact met de regering soepel. "We willen graag meedenken over de langetermijnvisie. We willen ervoor zorgen dat ze op lange termijn het leven van de dieren kunnen verbeteren", zegt hij enthousiast. Hij heeft het gevoel dat de autoriteiten graag willen helpen en ook inzien dat het dierenwelzijn een probleem is. "Ik heb de hoop dat het goed komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore