Afzettingsprocedure

Mogelijk snel einde proces Trump: cruciale senator tegen oproepen getuigen

31 januari 2020 09:53 Aangepast: 31 januari 2020 10:39
Archieffoto Donald Trump Beeld © ANP

Het afzettingsproces tegen de Amerikaanse president Donald Trump komt vandaag waarschijnlijk al tot een einde. Het lijkt er nu op dat er in de senaat niet voldoende steun is voor het oproepen van getuigen, wat zou betekenen dat er vandaag al gestemd wordt over het afzetten van Trump.

Om getuigen en nieuw bewijs toe te staan, moeten 51 senatoren vóór stemmen. De Republikeinen hebben een meerderheid van 53 tegenover 47 senatoren, dus moeten hiervoor vier Republikeinen tegen de partijlijn in stemmen. Als dat gebeurt, kan de zitting nog langer duren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruiswoordpuzzels en middagdutjes tijdens afzettingsprocedure Trump

Toch lijkt er niet voldoende steun te zijn voor het voorstel van de Democraten. Met name de aankondiging van de Republikeinse senator Lamar Alexander is een flinke tegenvaller voor de Democraten in de senaat: hij maakte bekend dat hij tegen het horen van getuigen is. De Democraten hadden namelijk gehoopt om met de steun van Alexander en de Republikeinse senatoren Susan Collins en Lisa Murkowski voldoende stemmen te hebben.

Collins had eerder al laten weten dat ze voorstander is van het oproepen van getuigen, onder wie voormalig veiligheidsadviseur John Bolton. Murkowski neigde er ook naar tegen de Republikeinse partijlijn in te stemmen, maar ze liet na afloop van de sessie weten pas vanochtend (lokale tijd) met haar besluit te komen.

Laatste pleidooi

De aanklagers en de advocaten van Trump beginnen de zitting vandaag met een laatste pleidooi. Beide kanten krijgen twee uur om hun zaak te bepleiten. Daarna wordt gedebatteerd en gestemd over het toelaten van getuigen

Toen het impeachment-onderzoek in 2019 in gang werd gezet, legde onze correspondent Erik Mouthaan uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore