Negatief reisadvies

Dodental coronavirus loopt op naar 213: Amerika neemt maatregelen

31 januari 2020 04:57 Aangepast: 31 januari 2020 06:25
Passagiers die vanuit Azië aankomen in Los Angeles dragen mondkapjes. Beeld © AFP

De Verenigde Staten hebben een negatief reisadvies afgegeven voor China vanwege het coronavirus. Het dodental staat inmiddels op 213 en bijna 9700 mensen zijn besmet. Ook in Italië zijn twee personen besmet geraakt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt reizen naar alle delen van China af.

Reis alleen indien noodzakelijk

Het Nederlandse reisadvies werd gisteren ook aangepast. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers alleen indien noodzakelijk naar China te reizen. De provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, kan door Nederlanders beter helemaal gemeden worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WHO bestempelt uitbraak coronavirus als internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het coronavirus in China gisteren uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde daar vannacht op door te zeggen dat het land 'in staat is de strijd tegen het nieuwe coronavirus te winnen'.

9692 besmettingen

De Chinese gezondheidscommissie maakte vannacht ook bekend dat het dodental inmiddels is gestegen naar 213. Bijna alle doden vielen in de provincie Hubei, waar het virus uitbrak. Daar kwamen 204 personen om het leven. Buiten China zijn door het virus nog geen doden gevallen.

Het totale aantal besmettingen is inmiddels opgelopen naar 9692. Het grootste deel van de besmette personen woont in Hubei. Het aantal besmettingen in die regio steeg gisteren met 1220 nieuwe gevallen naar bijna 6000.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KLM staakt vluchten naar China, ministerie past reisadvies aan

Het virus heeft inmiddels 22 landen buiten China bereikt. 129 mensen zijn buiten China besmet geraakt. Zo bleek gisteren dat twee Chinese toeristen die in Rome verblijven besmet zijn. De Italiaanse premier Conte heeft uit voorzorg al het vliegverkeer van en naar China stilgelegd. Ook KLM vliegt na dit weekend niet meer op China.

American Airlines voor de rechter

Luchtvaartmaatschappij American Airlines, die nog wel naar bestemmingen in China vliegt, is gisteren door een pilotenvakbond voor de rechter gedaagd. De vakbond Allied Pilots Associations (APA) wil dat de maatschappij vluchten naar China staakt. "De veiligheid en het welzijn van onze bemanningsleden en passagiers moeten altijd de hoogste prioriteit hebben", zegt het hoofd van de vakbond.

In de Verenigde Staten is gisteren voor het eerst iemand besmet geraakt die zelf niet in China was geweest. Het gaat om de echtgenoot van een vrouw uit Chicago. De vrouw had het virus vanuit Wuhan meegenomen. In Amerika zijn nu zes personen besmet met het virus. 

Dit zijn de gevaren van het nieuwe coronavirus

Longarts Sander de Hosson legt uit wat het 'Chinese' coronavirus voor ons betekent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore