Wereldwijde waarschuwing

WHO bestempelt uitbraak coronavirus als internationale noodsituatie

31 januari 2020 02:23 Aangepast: 02 oktober 2020 12:20
Een patiënt in Wuhan wordt door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beeld © AFP

Het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het coronavirus in China uitgeroepen tot internationale noodsituatie. Dat betekent dat de volksgezondheid in verschillende landen gevaar loopt door de verspreiding van het virus. Pogingen om het in te dammen, moeten nu internationaal worden gecoördineerd.

Dat heeft de WHO gisteren bekendgemaakt. Het is pas de zesde keer dat de gezondheidswaarschuwing wordt afgegeven sinds die in 2005 werd ingesteld. Dat gebeurt alleen als de dreiging van een uitbraak 'zeer ernstig, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht' is. Het noodcomité vergaderde sinds vorige week driemaal over de kwestie.

Verplichte maatregelen

Voorlopig roept de WHO nog niet op tot 'overbodige' beperkingen van reizen en handel drijven. Landen zijn nu verplicht eventuele opgelegde maatregelen na te leven. Ook moeten ze vanaf nu alle informatie over het virus en de verspreiding ervan met elkaar delen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer over het virus:

Kijk terug: extra uitzending coronavirus – jouw vragen beantwoord

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zegt dat het aantal ziektegevallen buiten China tot dusver relatief beperkt is gebleven. Het gaat om 98 besmettingen in 18 landen buiten China. In China heeft het virus inmiddels aan zeker 213 mensen het leven gekost. Het totale aantal besmettingen is opgelopen naar 9692, in de provincie Hubei zijn 6000 mensen besmet. 

'Zwakkere' landen helpen

De WHO-baas had lof voor het optreden van de Chinese autoriteiten. Toch is besloten tot het uitroepen van een internationale noodsituatie.

"We weten niet wat voor schade dit virus zou kunnen aanrichten in een land met een zwakker gezondheidsstelsel", legde hij uit op een persconferentie. "We moeten nu handelen om landen te helpen met de voorbereidingen voor die mogelijkheid."

Vaccins ontwikkelen

De directeur-generaal hamerde verder op het versnellen van de ontwikkeling van vaccins en mogelijkheden om te testen op het virus. Tedros zei ook dat het verspreiden van geruchten en valse berichten over het virus moet worden tegengegaan.

Vijf keer eerder

Sinds 2009 heeft de WHO vijf keer eerder een internationale gezondheidswaarschuwing afgegeven. In 2009 vanwege varkensgriep, in 2014 voor polio, in 2014 en 2019 voor ebola en in 2015 vanwege het zikavirus (zie kaartje hieronder).

Dit zijn de gevaren van het nieuwe coronavirus

Longarts Sander de Hosson legt uit wat het 'Chinese' coronavirus voor ons betekent.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus uitroepen tot internationale noodsituatie, wat betekent dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore