Buitenland

Terreurgolf Frankrijk: vijf aanslagen in anderhalf jaar tijd

15 juli 2016 09:37 Aangepast: 15 juli 2016 10:35
Overlevenden aanslagen Parijs van 13 november. Beeld © AFP

Opnieuw is Frankrijk in diepe rouw gedompeld door een terroristische aanslag. De aanslag in Nice gisteravond eiste tientallen levens. Het drama staat niet op zich. Het land is sinds januari 2015 in de greep van terreur.

Aanslag op Charlie Hebdo (7 januari 2015)

Op 7 januari werd Parijs opgeschrikt door een aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Twee leden van Al Qaeda drongen de redactie binnen van het satirische weekblad, dat spotprenten van de profeet Mohammed had gepubliceerd. Met automatische geweren schoten zij twaalf mensen dood.


Thumbnail

Terroristen schieten op politie na aanslag op Charlie Hebdo.

De daders, de broers Chérif Kouachi (32 jaar) en Saïd Kouachi (34 jaar), vluchtten in een auto. Ze verstopten zich in een drukkerij, daar werden ze twee dagen later bij een politiebestorming gedood.

Toen de politie rond Parijs met man en macht bezig was de broers Kouachi te vinden, sloeg een bekende van hen toe. Op 8 januari schoot Amedy Coulibaly een politieagente dood. Een dag later gijzelde hij de klanten van een joodse supermarkt in Parijs. Hij eiste dat de broers een vrijgeleide zouden krijgen. Bij zijn gijzelingsactie schoot hij vier mensen dood. Hij kwam om toen de politie een einde maakte aan de gijzeling.

Onthoofding Saint-Quentin-Fallavier (26 juni 2015)

Een half jaar na Charlie Hebdo werd Frankrijk geschokt door een gruwelijke moord in het zuiden van het land. In de plaats Saint-Quentin-Fallavier, in de buurt van Grenoble, onthoofdde Yacine Sali een chef van een chemische fabriek. Ook liet hij een auto met gasflessen ontploffen op het terrein van de fabriek. Hij legde een jihadvlag bij het lichaam van de onthoofde chef. Sali ontkende later dat hij een religieus motief had; hij zei dat hij ruzie had met zijn baas. In december 2015 pleegde hij zelfmoord in zijn cel.

Aanslagen Parijs (13 november 2015)

Acht terroristen zaaiden op 13 november dood en verderf in Parijs. In een uitgaansgebied werden mensen op terrasjes en in café's neergeschoten. Voor het stadion Stade de France, waar op dat moment Frankrijk een oefeninterland speelde tegen Duitsland, bliezen drie terroristen zichzelf op. Een van hen had een kaartje voor de wedstrijd, maar hij werd niet binnen gelaten. De explosies waren in het stadion te horen, na de wedstrijd verzamelde het publiek zich op het veld.

Thumbnail

Toeschouwers op het veld na aanslagen rond het Stade de France.

De meeste doden die avond vielen in het theater Bataclan. Daar gijzelden drie terroristen het publiek tijdens een optreden van de band Eagles of Death Metal. De terroristen schoten 89 mensen dood.

In totaal kwamen bij de aanslagen 129 mensen om. Vele tientallen raakten gewond. De aanslagen werden opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. 

Bij de aanslagen kwamen zeven terroristen om. Zes stierven toen zij zichzelf opbliezen, eentje werd gedood door de politie. De achtste, Salah Abdeslam, wist Frankrijk te ontvluchten. Hij dook onder in Brussel. Abdeslam wordt ook in verband gebracht met de aanslagen in Brussel van maart 2016. Abdeslam werd op 18 maart opgepakt in Molenbeek. 

Terroristische moord (13 juni 2016)

IS-terrorst Larossi Abballa viel in de buurt van Parijs op 13 juni de politiecommissaris Jean-Baptiste Salvaing aan met een mes. De politieman vluchtte en vroeg zijn buren om het alarmnummer te bellen. Abballa kreeg hem daarna weer te pakken en bracht hem met messteken om het leven. Abballa drong het huis binnen van Salvaing en doodde daar Salvaings vrouw Jessica. 

Abballa streamde vanuit het huis van zijn slachtoffers een live filmpje op Facebook. Daarin dreigde hij met aanslagen tijdens het EK voetbal. Op zijn Facebookpagina liet hij foto's van zijn slachtoffers zien. 

Meer op RTLNieuws.nl:
Volg de laatste ontwikkelingen rond de aanslagen in Nice op ons liveblog

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore