2 zieke Chinezen

6000 passagiers mogen in Italië cruiseschip niet af om corona-angst

30 januari 2020 13:10 Aangepast: 30 januari 2020 13:42
De Costa Smeralda in de haven van Civitavecchia Beeld © RTL Nieuws

In de haven van het Italiaanse Civitavecchia, zo'n 80 kilometer ten noorden van Rome, mogen ongeveer 6000 passagiers van het cruiseschip Costa Smeralda voorlopig niet van boord. Twee Chinese passagiers zijn misschien besmet met het dodelijke coronavirus.

Het Chinese stel arriveerde vijf dagen geleden in Italië, waar het in de havenplaats Savona aan boord ging. De Costa Smeralda meerde in de dagen daarna aan in Marseille, Barcelona en Palma de Mallorca. Vandaag kwam het aan in Civitavecchia.

Symptomen virus

Omdat het Chinese paar met koorts, hoesten en benauwdheid typische symptomen van het nieuwe coronavirus vertoont, wordt iedereen aan boord gehouden. Het stel wordt intussen aan allerhande onderzoeken onderworpen.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Vanavond om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM, jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.

6600 passagiers, 1646 medewerkers

De Costa Smeralda kan 6600 passagiers herbergen. Het schip heeft bij volle bezetting 1646 personeelsleden. De Costa Smeralda werd vorig jaar in de vaart gebracht.

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Zijn pakketjes uit China nog wel veilig? En helpen die mondkapjes? Hoe verspreidt het virus zich, en wat als je er ziek van wordt? Longarts Sander de Hosson kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore