Ga naar de inhoud
WHO

Coronavirus uitroepen tot internationale noodsituatie, wat betekent dat?

Treinreizigers in China worden gecontroleerd op het coronavirus.

De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, besluit vanavond of de corona-epidemie een internationale noodsituatie is. Een PHEIC wordt dat genoemd, voluit Public Health Emergency of International Concern. Maar wat betekent dat en wat gebeurt er dan?

De WHO roept een situatie uit tot PHEIC als  'de volksgezondheid in verschillende landen gevaar loopt door de internationale verspreiding van een ziekte die mogelijk een gecoördineerde internationale reactie vereist'. De dreiging moet 'zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht'.

De uitbraak van het coronavirus lijkt hier allemaal aan te voldoen. Toch besloot de WHO tot nu toe niet om een internationale noodsituatie uit te roepen. Wel zijn eerder adviezen uitgegeven, bijvoorbeeld over het screenen van reizigers op vliegvelden en havens in China.

Vijf keer eerder

Sinds 2009 heeft de WHO vijf keer eerder een PHEIC uitgeroepen. In 2009 vanwege varkensgriep, in 2014 voor polio, in 2014 en 2019 voor ebola en in 2015 vanwege het zikavirus.

Dwingende maatregelen

Landen zijn verplicht om maatregelen na te leven in het geval van een internationale noodsituatie. Het gaat dus niet om vrijblijvende, maar om dwingende maatregelen. 

Dat kan van alles zijn. Het is maatwerk, dus dat is met elke dreiging weer anders, er is geen specifiek draaiboek. Mogelijk gaat het om maatregelen die nu ook al in China worden genomen, zoals bijvoorbeeld het verplicht screenen op vliegvelden.

De WHO bepaalt bij een noodsituatie op welke plekken dat moet gebeuren. Andere mogelijke maatregelen zijn het gebruiken van beschermende kleding, het ontsmetten van vliegvelden en vliegtuigen, het opleggen van reisbeperkingen of vliegverboden en de verplichting voor landen om informatie uit te wisselen.

Het
Lees ook:
Het coronavirus, dit zijn de feiten