Ruimteafval

Net geen botsing: satellieten scheren op 47 meter langs elkaar heen boven Pittsburgh

30 januari 2020 09:26 Aangepast: 30 januari 2020 18:27
De IRAS-satelliet Beeld © NASA

Boven de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn twee ongebruikte satellieten bijna met elkaar in botsing gekomen. Ze scheerden op een afstand van 47 meter langs elkaar.

Sinds maandag werd duidelijk dat beide satellieten op ramkoers lagen. Het gaat om de - deels Nederlandse - ruimtetelescoop IRAS die in 1983 de ruimte in ging en de experimentele satelliet GGSE-4 die sinds 1967 rondjes rond de aarde draait.

Op 900 kilometer hoogte

De satellieten zijn twee van de vele projectielen die niet meer in werking zijn en als ruimteafval rond de aardbol zweven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

SpaceX: na maand geen contact meer met drie internetsatellieten

Het is overigens niet zo dat de satellieten vlak boven Pittsburgh vlogen. Ze zaten op een hoogte van 900 kilometer boven de Amerikaanse stad. De satellieten bewegen met een snelheid van 14,7 kilometer per seconde in een baan rond de aarde.

Kans 1 op 100

De botsing zou een grote hoeveelheid nieuwe stukken ruimteafval hebben veroorzaakt. De kans op een botsing werd aanvankelijk geschat op 1 op 100. Dat werd later bijgesteld tot een kans van 1 op 1000.

Wapenwedloop in de ruimte: NAVO gaat nu ook over heelal

De NAVO gaat de belangen van 29 lidstaten in de ruimte verdedigen. Een wapenwedloop in de ruimte is eigenlijk al jaren bezig.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore