Nieuwe beelden

Waanzinnig: zo gedetailleerd zag je de zon nog nooit

29 januari 2020 22:49 Aangepast: 30 januari 2020 11:08
Spectaculaire beelden van de zon, gemaakt door de nieuwe Inouye-zonnetelescoop. Beeld © NSO

Is het goud? Lava? Popcorn? De eerste beelden van de nieuwe Inouye-zonnetelescoop op Hawaï zijn zo gedetailleerd dat je bijna niet weet wat je ziet. Elk 'goudklompje' op de spectaculaire beelden is ongeveer zo groot als Frankrijk.

"Dit zijn de meest gedetailleerde beelden die ooit van het zonneoppervlak gemaakt zijn", zegt de directeur van de telescoop in de Britse krant The Guardian. "Eerst leek het erop alsof we naar een helder punt keken, naar één enkele structuur. Nu zien we die uiteenvallen in veel kleinere structuren."

6000 graden Celsius

In elk deeltje zijn heldere plekjes zichtbaar: het plasma dat de zon uitstoot met een hitte van bijna 6000 graden Celsius. De donkere tussenstukjes vormen de kanalen waardoor afgekoeld plasma zich weer onder het zonneoppervlak nestelt.

De pas in gebruik genomen Inouye-telescoop staat op de top van de 3000 meter hoge Haleakala-vulkaan op Hawaï. Hij bevat een spiegel van vier meter doorsnee, uniek voor een zonnetelescoop. 

Zwembad vol ijs

De bouw van het instrument begon in 2013 en kostte omgerekend ruim 300 miljoen euro. De grootste uitdaging was het aanleggen van een ingenieus koelsysteem waarin elke nacht een zwembad vol ijs wordt gepompt. De kern van de spiegel zou anders een temperatuur bereiken die genoeg is om metaal te doen smelten.

Meer foto's en filmpjes van de telescoop zijn te bekijken op de site van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie NSO (National Solar Observatory).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nooit eerder kwam satelliet zó dicht bij zon, maar erop landen: no way

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van