Ga naar de inhoud
Lof voor aanpak China

WHO beslist morgen over uitroepen noodsituatie coronavirus

WHO-directeur Tedros Adhanom (links) gisteren met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Beeld © AFP

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept zijn noodcomité voor de derde keer binnen een week bijeen om te beoordelen of het Chinese coronavirus reden is om een speciale wereldwijde waarschuwing af te geven. Tot nu toe is de WHO 'onder de indruk' van de maatregelen die China neemt om verspreiding van het virus in te dammen.

Het WHO-comité zal morgen bekijken of de uitbraak moet worden aangemerkt als een bedreiging voor de internationale volksgezondheid. 

Het zou de zesde keer sinds 2009 zijn dat de WHO de noodsituatie op het gebied van de gezondheid uitroept. Voor die stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht. Morgen aan het begin van de avond wordt daarover meer duidelijkheid verwacht.

Australiërs
Lees ook:
Australiërs melden mogelijke doorbraak in strijd tegen coronavirus

De officiële waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie bestaan sinds 2005. De directe aanleiding om zo'n statement te verspreiden is de uitbraak van SARS in 2002. Die levensbedreigende vorm van longontsteking werd ook voor het eerst waargenomen in China.

Vijf keer eerder

Elke drie maanden wordt opnieuw gekeken of de situatie zo urgent blijft dat de waarschuwing van het WHO overeind blijft. De organisatie gaf zo'n waarschuwing tot nu toe vijf keer af:

  • 2009: varkensgriep (ook bekend als Mexicaanse griep)
  • 2014: polio
  • 2014: ebola
  • 2016: zika
  • 2018: Kiva-ebola

Dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

03:49
Longarts Sander de Hosson legt uit wat het nieuwe coronavirus precies is.

Extra uitzending: Het coronavirus, jouw vragen beantwoord

De hele wereld praat erover: het coronavirus, maar hoe gevaarlijk is dit virus nou voor jou en mij?

Morgen om 19.50 uur in een extra uitzending op tv, site en app beantwoorden wij samen met onder meer specialisten van het RIVM jouw vragen. Heb jij ook een vraag? Mail hem in tekst of met een liggende video naar oproep@rtl.nl.