Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Zachte landing Britse EU-parlementariërs door gouden handdruk EU

30 januari 2020 06:31 Aangepast: 30 januari 2020 07:06
Nigel Farage. Beeld © Getty

Een groot deel van de Britse Europarlementariërs die vrijdag hun baan verliezen, moet snel op zoek naar nieuw werk. Maar niet iedereen. Britse volksvertegenwoordigers die minstens een jaar in Brussel rondliepen, krijgen een riante Europese vertrekvergoeding mee.

In de regels van het parlement zijn namelijk ruimhartige vergoedingen opgenomen voor vertrekkende parlementariërs. De regels zijn bedacht voor volksvertegenwoordigers die hun baan verliezen na verkiezingen, maar ze gelden ook voor parlementariërs die moeten vertrekken door de brexit.

Maandsalaris per gewerkt jaar

De vertrekkende Britten hebben recht op een maandsalaris per jaar dat ze in het parlement hebben gezeten. Die overgangsregeling is gemaximeerd op 24 maanden doorbetaling en ze krijgen nog minstens 6 maanden Europees geld. Tenminste: als ze langer dan een jaar in het Europees Parlement (EP) zaten.

Dat laatste is belangrijk. Want van de 73 Britten in het parlement zijn er maar liefst 51 pas in juli 2019 begonnen. Zij krijgen allemaal geen transitievergoeding.

178.657,20 euro

Voor wie wel in aanmerking komt, is het meteen een feest. De langstzittende Brit van allemaal, Nigel Farage, is sinds 1999 lid van het EP. Daarom heeft hij recht op nog 20 maanden doorbetaling. Met een bruto maandsalaris van 8932,86 per maand, komt dat bedrag dus maximaal uit op 178.657,20 euro (er gaat nog wel belasting van af).

Een parlementariër die tussen de 1 en 7 jaar in Brussel zit, kan rekenen op een vergoeding van ruim 53.500 euro, verdeeld over 6 maanden.

Nog comfortabeler: de uitkering stopt niet en wordt ook niet minder als de parlementariërs een nieuwe baan vinden. Alleen als ze lid worden van een ander parlement of als ze een publiek ambt gaan bekleden, wordt de vergoeding gestopt of verminderd met het nieuwe salaris.

Ook geld voor verse krachten

Toch krijgen zelfs kersverse parlementariërs nog een best aardig zakje geld mee naar huis. Iedereen krijgt namelijk nog drie maanden na de brexit de helft van de algemene toelage die parlementariërs krijgen. Die toelage is bedoeld als onkostenvergoeding, maar niemand checkt of de ontvangers het geld daarvoor gebruiken of nodig hebben.

De algemene vergoeding is dit jaar 4563 euro per maand. De ex-volksvertegenwoordigers krijgen dus de helft daarvan, drie maanden lang. Dat komt uit op een totaal van 6844,50 euro. Dat geld is bijvoorbeeld te gebruiken om verhuiskosten te dekken.

Verhuisdozen

Vorig jaar werd al bekend dat de EU zich ook genereus toont in het uitdelen van verhuisdozen. Toen vorig jaar de brexit al dreigde, kregen de Britten al 15 verhuisdozen per persoon toegezegd.

Iedereen die aanspraak wil maken op de gouden handdruk moet dat binnen drie maanden na de brexit laten weten. Nigel Farage, de langstzittende Brit en top-brexiteer, heeft trouwens gezworen het geld niet aan te nemen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van