Kopie van virus

Australiërs melden mogelijke doorbraak in strijd tegen coronavirus

29 januari 2020 11:06 Aangepast: 29 januari 2020 11:59
Het gekweekte virus onder de microscoop Beeld © Dr Julian Druce VIDRL, The Doherty Institute.

Terwijl het aantal virusgevallen maar blijft oplopen, werken internationale wetenschappers onophoudelijk aan een oplossing. Australische onderzoekers melden dat het is gelukt om het virus na te maken in een laboratorium.

Een 'game changer', noemt het Australische Peter Doherty Institute hun ontdekking. Ze hebben een kopie weten te maken van het coronavirus op basis van een monster van een patiënt.

Het nieuws werd breed opgepikt, maar volgens Marion Koopmans van het Erasmus MC verdient het wel enige nuancering. De Australiërs zijn namelijk niet de enigen die een kopie hebben weten te maken, verschillende instituten zijn hier de afgelopen tijd in geslaagd. "Er wordt goed overlegd om te zien welke essentiële vragen nu beantwoord kunnen en moeten worden", zegt ze. 

Longarts legt uit: dit zijn de gevaren van het Chinese coronavirus

Wat is het Chinese coronavirus en wat zijn de gevaren? Longarts Sander de Hosson volgt de informatie op de voet. Hij kent de gevaren en waarschuwt, ook voor de misvattingen.

Met een kopie van het virus kunnen wetenschappers een veel betere methode ontwikkelen voor de diagnose, waardoor de ziekte mogelijk kan worden vastgesteld voordat je symptomen hebt. Ook kan er een beter beeld komen van hoe wijdverspreid het nieuwe coronavirus echt is en wat het werkelijke sterftecijfer is.

Ook voor de ontwikkeling van vaccinaties heeft het gevolgen: volgens de Australische wetenschappers kan hun kopie worden gebruikt om te testen hoe effectief een eventueel vaccin is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot nu toe drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore