Gebouwen ontruimd

Schuddende kantoren in Miami door zeebeving in Caraïben

29 januari 2020 00:23
Een bovenaanzicht van de Amerikaanse stad Miami.

In het Caribisch gebied heeft een zware zeebeving plaatsgevonden met een kracht van 7.7. Die heeft voor zover bekend niet tot veel schade geleid in de regio.

In Miami werden kantoren ontruimd. Duizenden mensen in het financiële district van de Amerikaanse stad stonden op straat. "Iedereen voelde het op de hoogste verdiepingen", zegt Juan Arango die voor de bank Wells Fargo werkt.

Zinkgaten ontstaan

Op Jamaica en de Kaaimaneilanden klotste het water uit de zwembaden. Een aantal huizen heeft schade opgelopen en ook zijn er zinkgaten ontstaan. Volgens een ooggetuige in de Cubaanse hoofdstad Havana was de beving daar niet sterk voelbaar.

De meteorologische dienst van de Verenigde Staten (NWS) had een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor onder meer Cuba, Jamaica en de Kaaimaneilanden. Die werd twee uur na de beving weer ingetrokken. Het epicentrum lag ergens in het midden van de drie eilandstaten. Ook landen aan de oostkust van Midden-Amerika, zoals Belize, Honduras en Mexico, moesten volgens de NWS rekening houden met vloedgolven.

Zeldzaam

Een beving van deze zwaarte is in het Caribisch gebied zeldzaam. In een straal van 400 kilometer rond het epicentrum hebben zich de afgelopen honderd jaar slechts vijf andere bevingen voorgedaan met een kracht van 6.0 of hoger.

Slachtoffers aardbeving Turkije gered uit puin

Reddingswerkers in Turkije haalden afgelopen weekend mensen levend onder het puin vandaan na een aardbeving. Die kostte zeker twintig mensen het leven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore