Ga naar de inhoud
'Bijna niet overleefd'

Gezin overleeft 34 dagen in jungle Peru: 'Mijn kinderen waren zo dun'

Een van de kinderen wordt op een brancard gelegd.

Een Colombiaanse moeder en haar drie kinderen hebben maar liefst 34 dagen door de jungle gezworven omdat ze verdwaald waren. Ze wisten te overleven door bessen, zaden en planten te eten. "Ik was bang dat we niet zouden overleven, de kinderen waren zo dun geworden", zegt de moeder.

Het gezin, afkomstig uit Colombia, was op bezoek geweest bij familieleden. Die wonen in een afgelegen gebied bij de grens tussen Peru en Colombia, meldt El Tiempo.

Vermissing

De moeder en haar kinderen van 14, 12 en 10 jaar hadden met de vader afgesproken om elkaar op een bepaalde plek te ontmoeten. Maar toen moeder en kinderen maar niet kwamen opdagen, gaf de vader zijn gezin als vermist op.

Moeder Maria en haar kinderen waren verdwaald geraakt, mede vanwege het slechte weer. Omdat het donker werd, koos de moeder ervoor om met haar drie kinderen onder een boom te gaan slapen. In de hoop dat ze de volgende dag, in het licht, de route weer zou herkennen. Maar ze raakten steeds verder verdwaald in het afgelegen gebied.

In totaal dwaalden ze 34 dagen lang door de jungle. Ze wisten te overleven door zaden, planten en bessen te eten. Ze dronken water uit een rivier.

Uitgehongerd: gezin 34 dagen verdwaald in jungle

01:19
Ze wisten te overleven door bessen te eten.

Inheemse stam

Het gezin werd uiteindelijk op 24 januari ontdekt door een inheemse stam uit Peru. De leden lichtten de Peruaanse marine in, die op hun beurt de Colombiaanse collega's op de hoogte brachten. 

Zij konden de vrouw en kinderen opsporen. Volgens een lokaal tv-station waren de kinderen erg ondervoed en uitgedroogd. Ze moesten op brancards getild worden om weer herenigd te worden met hun vader. 

Zo dun

Volgens de moeder waren de kinderen zo dun en uitgedroogd, dat ze hallucineerden. "We waren bang dat we aan de rivier zouden sterven. Dat we zijn gevonden is een wonder van God", zei de moeder in een eerste reactie tegen lokale media. 

"Als we niet elke 30 minuten water zouden hebben gehad, zouden we zijn flauwvallen. We moeten de hele tijd stoppen omdat de meisjes niet meer konden lopen."

Het gezin is naar het ziekenhuis gebracht om getest te worden op malaria en gele koorts. 

Vermiste
Lees ook:
Vermiste tiener Nora stierf in Maleisische jungle door honger en stress