Olieverkoop

Venezuela wil kroonjuweel uit handen geven: olieverkoop als laatste redmiddel

28 januari 2020 12:31 Aangepast: 28 januari 2020 12:37
Verlaten raffinaderij in Venezuela Beeld © Getty Images

Een noodmaatregel in Venezuela. President Nicolas Maduro is van plan om de staatsolie van het land te privatiseren. De verkoop van de olie, het meest waardevolle bezit van het land, aan buitenlandse bedrijven is voor Maduro een laatste redmiddel om de vrije val van Venezolaanse economie tegen te gaan. Het land gaat al jaren gebukt onder een diepe crisis.

Vertegenwoordigers van de regering van Maduro hebben de afgelopen weken gesproken met Russische, Spaanse en Italiaanse oliebedrijven. In ruil voor het verlichten van de staatsschuld zouden deze bedrijven de controle over de Venezolaanse olie-eigendommen in handen krijgen en nemen zij het personeel over.

Veel Venezolanen lijden honger onder het huidige bewind

Doordat de economie is ingestort, kunnen Venezolanen als Angel nauwelijks nog eten betalen

Dramatische prestaties

De oliebedrijven zijn in Venezuela al tientallen jaren in de handen van de overheid. De vorige socialistische president Chavez verdeelde de opbrengsten van de olie onder de armen en kreeg daardoor steun voor zijn beleid.

Maar door mismanagement, en corruptie op grote schaal presteert het staatsoliebedrijf op dit moment zwaar onder maat. Venezuela bezit een van de grootste oliereserves ter wereld. Per dag zou het land 3,5 miljoen olievaten kunnen produceren. In werkelijkheid zijn dat er op dit moment 700 duizend. Mede dankzij de teruggelopen productie wordt de staatskas steeds leger.

Concurrentie in opkomst

Venezuela is niet langer het enige land in de regio dat inzet op olie. Ook in Suriname en buurland Guyana zijn zeer recent een olievelden ontdekt. Op de zeebodem zouden miljarden vaten olie kunnen worden gewonnen, maar het kan nog jaren duren voordat de boringen daar beginnen.

Miniatuurvoorbeeld
Venezuela loopt leeg: 4 miljoen mensen land uit gevlucht

Venezuela loopt leeg: 4 miljoen mensen land uit gevlucht

Economische opleving? 

Venezuela hoopt dat met de investeringen en hulp van de drie buitenlandse bedrijven de olieproductie omhoog wordt gestuwd. Om daarvan te kunnen profiteren houdt het land een minderheidsaandeel van de aandelen in de olie zelf in handen.

Sinds 2015 zijn bijna vijf miljoen Venezolanen vanwege de financiële crisis het land uitgevlucht. Van de Venezolanen die in het land zijn gebleven, hebben er zeker zeven miljoen dringend humanitaire hulp nodig.

Hoe is het nu met Guaidó? 

Oppositieleider Juan Guaidó zit met de plannen van Maduro in zijn maag. Hoewel Guaidó groot voorstander is van buitenlandse investeringen in Venezuela, wil hij niet dat daardoor president Maduro in het zadel kan blijven. De machtsstrijd tussen Guaidó en Maduro is nog altijd gaande. Een jaar geleden riep hij op tot een revolutie en benoemde hij zichzelf tot interim-president. Tal van landen erkennen hem als zodanig, maar in Venezuela zelf lijkt zijn positie steeds zwakker te worden. Guaidó werd eerder deze maand de toegang tot het parlement ontzegd en het is inmiddels onduidelijk of hij nog steeds voorzitter van dat parlement is. Ook geniet Maduro nog altijd de volledige steun van het leger.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore