Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

Nederlandse bedrijven houden personeel weg uit China

28 januari 2020 14:47 Aangepast: 28 januari 2020 17:03
In de Chinese stad Wuhan wordt met man en macht gewerkt aan een ziekenhuis, speciaal voor de bestrijding van het coronavirus. Beeld © AFP

Nederlandse bedrijven die handel drijven in China maken zich grote zorgen over de dreiging van het coronavirus. Sommige bedrijven verbieden personeel af te reizen naar het land en soms wordt er ook personeel teruggehaald.

Geen reizen naar China indien niet noodzakelijk en het opvolgen van het reisadvies van de overheid, zijn de meest gehoorde Nederlandse maatregelen. 

Klanten bleven weg

Een van de ondernemers die China even links laat liggen is Benno Leeser, topman van Gassan Diamonds. "Het is afwachten wat er gaat gebeuren. We hebben een kantoor in Peking en daar hopen ze dat het niet heel lang gaat duren", zegt hij tegen RTL Z.

Leeser had geen reizen die kant op gepland. De impact op zijn handel kan enorm zijn, zegt hij. 

De herinnering aan het SARS-virus, dat in 2003 uitbrak en honderden mensen het leven kostte, is nog levend voor de diamanthandelaar. "Dat was dramatisch. 90 procent van de klanten die normaal kwamen, bleven toen weg."

Wat de invloed van het coronavirus op hun zaken zal zijn, vindt hij nog te vroeg om in te schatten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om afgegrendeld Wuhan, de logistieke hub van China

Werf dicht

Scheepsbouwer Damen heeft werven in de getroffen provincie Hubei en laat momenteel geen medewerkers naar China afreizen. "Maandag zijn twee medewerkers teruggekomen uit China met hun partners", zegt woordvoerder Rick van de Weg.

"Er zijn nu nog twee Nederlanders van Damen in China; we bekijken of zij ook terug kunnen komen."

Voor de scheepsbouwer is het verder even afwachten hoe de situatie zich ontwikkelt, zegt hij. "Veel Chinese werknemers zijn nu bij familie voor het Chinees nieuwjaar, verspreid over het land. Het is afwachten of zij überhaupt terug kunnen. Misschien blijft de werf wel gewoon dicht."

De Chinese overheid heeft de vakantieperiode voor het Chinese nieuwjaar verlengd van aanstaande donderdag naar zondag, om minder mensenmassa's te creëren. De stad Shanghai heeft er zelf een hele week aan vastgeplakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland scherpt reisadvies China aan, nieuwe drastische maatregelen

Gezondheid in de gaten houden

Signify, voorheen Philips Lighting, laat geen medewerkers afreizen naar Hubei, zegt woordvoerder Eelco van Groningen. "Voor zover wij nu kunnen zien zijn er geen Nederlandse werknemers van ons aanwezig in die provincie."

Verder is in Hubei het thuiswerkbeleid van kracht voor kantoormedewerkers van Signify. "Ook vragen wij werknemers die uit het gebied komen om voor twee weken thuis te werken en hun gezondheid nauwlettend in de gaten te houden". 

Tijdelijk thuiswerken

Het kantoor van Arcadis in provinciehoofdstad Wuhan is tot nader order gesloten. De enige Nederlander van het ingenieurs- en adviesbureau die daar is, komt voorlopig niet naar huis. 

"Wel raden we niet-essentiële reizen naar het gebied af", zegt woordvoerder Tim Preger. "En we houden ons aan de reisadviezen van de overheid."

Ook Facebookmedewerkers wordt ontraden om naar China te reizen als dat niet noodzakelijk is. Medewerkers die onlangs naar China zijn geweest, wordt gevraagd om tijdelijk thuis te werken. Of die maatregel ook Nederlandse werknemers treft, kon een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore