'Risico gering'

Eerste geval coronavirus in Duitsland, dodental loopt verder op

28 januari 2020 01:43 Aangepast: 28 januari 2020 12:29
Treinreizigers in China worden gecontroleerd op het coronavirus.

In Duitsland is het eerste ziektegeval van het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een man uit de regio Starnberg in Beieren. Hij is aangestoken door een Chinese vrouw die een zakenbezoek aan Beieren bracht.

Dat heeft een woordvoerder van de ministerie van Gezondheid in München  bekendgemaakt.

De patiënt zou volgens de Task Force Infectieziekten in Beieren in goede toestand verkeren. "Hij wordt medisch in de gaten gehouden en is geïsoleerd. Mensen die nauwe contacten hadden met de patiënt worden uitvoerig geïnformeerd over de mogelijke symptomen, hygiënemaatregelen en manieren waarop de ziekte overgedragen kan worden", zegt een woordvoerder van de Task Force.

'Risico zeer gering'

Het Beierse ministerie van Gezondheid belegt vandaag een persconferentie. "Het risico voor de bevolking in Beieren om geïnfecteerd te raken met het nieuwe coronavirus wordt als zeer gering ingeschat", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus China waarschijnlijk verspreid door vleermuizen

Dodental China loopt op: 106 slachtoffers

Het aantal doden in China is gestegen van 80 naar 106. Het aantal geïnfecteerden is toegenomen met bijna 1300 nieuwe gevallen. Dat hebben de Chinese autoriteiten naar buiten gebracht. Daarmee komt het aantal mensen dat wereldwijd het virus onder de leden heeft uit op ruim 4.000.

Leerlingen van scholen en universiteiten in het Aziatische land blijven voorlopig thuis. Vanwege het Chinese nieuwjaar hebben ze vakantie en het ministerie van Onderwijs heeft geen datum aangegeven waarop het onderwijs weer wordt hervat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AEX sluit onder 600 punten: vrees voor coronavirus

In Nederland is het coronavirus gisteren opgeschaald naar een zogenoemde A-ziekte. Dat is het gevolg van een advies van het RIVM, schreef minister Bruins van Medische Zorg in een brief aan de Tweede Kamer.

Directe meldingsplicht

Het klasseren van het coronavirus als een A-ziekte zorgt ervoor dat er een directe meldingsplicht komt voor zorgprofessionals als er aanwijzingen zijn dat mensen drager zijn van het virus. Ook kan het ervoor zorgen dat mensen bijvoorbeeld gedwongen worden opgenomen of in isolatie worden geplaatst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ergens nog een mondkapje? Groothandels en webshops kunnen vraag nauwelijks aan

Meldingsplichtige ziekten

Het RIVM onderscheidt vier groepen meldingsplichtige ziekten: A, B1, B2 en C. Deze indeling is gebaseerd op de mate waarin dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden om de bevolking te beschermen. De A-groep is de hoogste status. Een zogenoemde A-ziekte kan er ook voor zorgen dat er gedwongen onderzoek wordt gedaan, iemand gedwongen in quarantaine wordt geplaatst inclusief medisch toezicht of een verbod op beroepsuitoefening kan gaan gelden.

Dit geldt op dit moment voor de volgende ziektes:

  • MERS-coronavirus
  • Pokken 
  • Polio 
  • Severe acute respiratory syndrome (SARS)
  • Virale hemorragische koorts

Bron: RIVM

'Is Ali Express nog veilig?'

De zorgen om het coronavirus worden groter nu blijkt dat het al tijdens de incubatietijd besmettelijk is. Dus ook mensen die nog niet ziek zijn, kunnen het al overdragen. Dat maakt het virus nog gevaarlijker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore