Jarenlang ontkend

Belgische koning Albert II geeft na DNA-test toe: Delphine is mijn dochter

27 januari 2020 18:08 Aangepast: 28 januari 2020 15:27
Koning Albert II. Beeld © ANP

Koning Albert II van België heeft na een DNA-test erkend dat Delphine Boël zijn dochter is. Boël had de test via een rechtszaak afgedwongen, nadat koning Albert II jarenlang heeft ontkend haar vader te zijn.

De advocaat van de koning heeft bekendgemaakt dat Albert niet langer juridisch zal betwisten dat hij de wettelijke vader van Delphine Boël is, schrijft de Belgische krant De Standaard. "Koning Albert heeft beslist om met waardigheid en eer een punt te zetten achter deze pijnlijke procedure", staat in de verklaring.

Affaire

De 51-jarige kunstenares Boël zegt al jaren dat Albert, de vader van de huidige koning Filip, haar biologische vader is. Ze is een dochter van Sybille de Sélys-Longchamps, die in de jaren zestig een affaire met Albert had.

Delphine Boël: 'Het is moeilijk om niet gehoord te worden'

Dit is Delphine Boël, bastaardkind van Koning Albert II

Delphine hoorde pas in 1985, toen ze 17 jaar was, van haar moeder dat koning Albert II haar biologische vader was. In 1999 werd het geheim door de journalist Mario Danneels onthuld. Inmiddels was al door een DNA-test vastgesteld dat de man die haar heeft opgevoed, de zakenman Jacques Boël, niet haar biologische vader was.

Boël stapte in 2013 pas voor het eerst naar de rechter, omdat ze erkend wilde worden als de biologische dochter van de gepensioneerde vorst. In mei 2019 werd een DNA-staal van de koning afgenomen. Dat gebeurde pas nadat aan Albert een dwangsom van 5000 euro werd opgelegd per dag dat hij geen DNA zou afstaan. 

Erfenis

Nu uit het DNA-onderzoek blijkt dat hij wel degelijk de biologische vader van Boël is, is hij bereid haar te erkennen. Dat laat zijn advocaat weten. Door die beslissing kan de kunstenares aanspraak maken op een deel van zijn erfenis, schrijft De Standaard.

Het is niet duidelijk of ze hierdoor ook de titel van prinses kan claimen. Haar advocaten hebben altijd gezegd dat het haar niet om een erfenis of titel te doen is, maar alleen om erkenning.

Delphine Boel in 2007. Delphine Boel in 2007.

De zaak rondom Delphine Boël was nogal lastig voor de huidige koning Filip, Alberts zoon, zegt de Belgische royaltywatcher Wim Dehandschutter. "Filip is betrokken geraakt bij een zaak waar hij eigenlijk niet mee te maken had. Maar ondertussen straalde dit wel altijd negatief af op het koningshuis van nu, en op hem als huidig staatshoofd." 

Volgens Dehandschutter is het voor koning Filip dan ook een hele goede zaak dat koning Albert heeft besloten Boël te erkennen. "De rechtszaak gaat niet door, het dossier kan nu worden afgesloten."

Het statement dat koning Albert II naar buiten bracht:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat Delphine Boël na erkenning koning Albert: 'Emotioneel leed blijft'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore