Ga naar de inhoud
Evacuatie

In Wuhan verblijvende Nederlander boos: 'Ik draai op voor de kosten'

Beeld © AFP

Vanwege de uitbraak van het coronavrus in de Chinese stad Wuhan bekijkt de Nederlandse overheid of ze landgenoten in de provincie moeten ophalen. Een van hen laat aan RTL Nieuws weten niet blij te zijn met de gang van zaken. "Ik mag opdraaien voor de kosten."

De Nederlander vertelt 'boos te zijn' op het Ministerie van Buitenlandse zaken. Vandaag ontving de groep Nederlanders een e-mail van de ambassade. De ambassade is druk bezig met het plannen van een eventuele evacuatie van Nederlanders in de provincie Hubei.

"Als ik het contract dat mij is aangeboden zo doorlees staat er letterlijk dat ik zelf moet opdraaien voor alle kosten", zegt de Nederlander die RTL Nieuws sprak.

Ambassade:
Lees ook:
Ambassade: Nederlanders in Hubei twee weken in quarantaine na evacuatie

'Tienduizend euro' 

Over de hoogte van die kosten is nog weinig bekend, maar de Nederlandse gast in Wuhan rekent op een fors bedrag. "Denk aan de kosten van vliegtickets, het verblijf in quarantaine en alle eventuele bijkomende kosten zoals medicatie, en alles wat ze nog meer in je schoenen kunnen schuiven. Het zou mij niets verbazen als zoiets tienduizend euro kost. Dat heb ik niet zomaar op de plank liggen."

Frankrijk
Lees ook:
Frankrijk haalt burgers terug uit Wuhan vanwege uitbraak coronavirus

Ook ziet de Nederlander praktische bezwaren aan de terughaal actie. "Stel ik ga mee met een evacuatievlucht. Misschien ben ik zelf wel verdacht, heb ik iets onder de leden? Je weet het niet. Straks heb ik een heel vliegtuig aangestoken. Dat lijkt mij ook geen prettig idee."

Een beslissing over wel of niet terugkeren, is dan ook nog niet gemaakt. "Het was vanaf het eerste moment een twijfelgeval of ik meega." Vanuit de omgeving krijgt de boze Nederlander te horen beter in China te kunnen blijven. "Of we nou hier in quarantaine blijven, of in Nederland. Dat maakt niet zo veel uit."

'Niets vast'

Volgens een woordvoerder van Buitenlandse Zaken is het nog onduidelijk of en hoe er geëvacueerd gaat worden. "Dat geldt ook voor eventuele kosten. We onderzoeken op dit moment wat mogelijkheden zijn, dus er staat nog niets vast."

China bouwt ziekenhuis in 10 dagen vanwege coronavirus

01:01
In verband met de besmettingen, worden er in razend tempo ziekenhuizen uit de grond gestampt in China.

Wel hoopt de landgenoot dat er spoedig een vaccin op de markt komt. "Want mocht de situatie nog erg lang gaan duren, dan wil ik misschien ik nog wel nadenken over evacuatie."

Uitgestorven

In de tussentijd blijft de Nederlander uit veiligheidsoverwegingen binnenshuis. "We hebben nog eten voor anderhalve week in voorraad, waarom zouden we naar buiten gaan? Je ziet niemand, je hoort niemand. Heel beperkt komt er eens iemand langs met mondkapje op. De straten zijn vooral uitgestorven."

Coronavirus
Lees ook:
Coronavirus China waarschijnlijk verspreid door vleermuizen