Ga naar de inhoud
E-mail over coronavirus

Ambassade: Nederlanders in Hubei twee weken in quarantaine na evacuatie

Mensen in beschermende pakken bij een ziekenhuis. Beeld © AFP

De Nederlandse ambassade is druk bezig met de planning van een eventuele evacuatie van Nederlandse staatsburgers vanwege het coronavirus. In een e-mail wijzen ze Nederlanders die in de provincie Hubei zitten erop dat ze minimaal twee weken in quarantaine zullen moeten zitten, en dat kosten hiervoor voor eigen rekening zijn.

"Realiseert u zich dat bij aankomst in een andere Chinese provincie, of op een Europese bestemming, u minimaal twee weken in quarantaine zult gehuisvest worden in een daarvoor geschikt gemaakte locatie", schrijft de ambassade in een e-mail, die in handen is van RTL Nieuws.

Deze mail is naar Nederlanders in de provincie Hubei gestuurd, waar ook de stad Wuhan ligt. Dit is het epicentrum van het coronavirus, waar al 2700 mensen mee besmet zijn en 80 mensen aan zijn overleden.

Nederland kijkt of ze de ongeveer 20 Nederlanders die aanwezig zijn in de Chinese stad Wuhan moeten terughalen

Ministerie
Lees ook:
Ministerie onderzoekt terughalen 20 Nederlanders uit Chinese stad Wuhan

De Nederlandse regering wil bij de evacuatie optrekken met andere Europese landen. Met name Frankrijk is een belangrijke partner, omdat er veel Franse staatsburgers in China zijn. Dat land kijkt nu naar de verschillende opties: óf per bus evacueren naar de nabijgelegen stad Changsha, óf per vliegtuig naar Europa.

Schuldverklaring

In beide gevallen moeten evacuees minimaal twee weken in quarantaine verblijven. Als je naar een Chinese bestemming gaat, zul je door de Chinese autoriteiten in quarantaine gesteld worden.

De kosten van de evacuatie, dus de reis en huisvesting tijdens de quarantaine zijn voor eigen rekening. Daarvoor moeten betrokkenen een schuldverklaring ondertekenen voor ze aan de evacuatie beginnen.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden

01:12
Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad.

Ook voor Nederlanders met een Chinese partner en eventuele kinderen is er slecht nieuws: de Chinese overheid geeft tot nu toe geen toestemming aan Chinese partners en kinderen om met hun Franse partner mee te reizen. Dus is er een grote kans dat dit ook voor Nederlanders geldt.

Mocht dit veranderen, dan zullen ook de kosten van hun evacuatie voor eigen rekening zijn. 

De volledige brief: 

Beste Nederlanders in Hubei,

De ambassade is in Europees verband bezig met het plannen van een evacuatie uit Hubei provincie. Ik wil u meer details geven over deze plannen:

Omdat er veel verschillende Europese onderdanen in Hubei zijn, maar meestal niet veel in aantal per land, is het essentieel om de evacuatie gezamenlijk te doen. Hierover is vanochtend in Europees verband gesproken in Beijing.

De Franse overheid, die wel een hele grote groep landgenoten in Hubei heeft, kijkt naar verschillende opties voor hun eigen landgenoten: óf per weg met bussen naar Changsa, óf per vliegtuig naar Europa. Echter, hier zijn wat zaken die belangrijk zijn om te melden:

De Chinese overheid geeft tot nu toe geen toestemming aan Chinese partners en kinderen om met hun Franse partner mee te reizen.

Ook dienen in beide gevallen (dus of via de weg, of via de lucht) evacuees in quarantaine te verblijven voor minimaal twee weken.

Andere landen kijken ook naar de mogelijkheid om alleen, of met meerdere landen samen, via de weg of lucht mensen te evacueren. De Nederlandse overheid heeft aangegeven, in geval van daadwerkelijke evacuatie, graag onze landgenoten de kans te geven om met de Fransen of samen met andere Europese onderdanen te evacueren.

Ik vraag u om mij te laten weten of u geïnteresseerd bent in evacuatie, als de volgende voorwaarden gelden:

 • Er is momenteel geen toestemming voor Chinese partners en Chinese kinderen om mee te reizen met de buitenlandse partner.
 • Realiseert u zich dat bij aankomst in een andere Chinese provincie, of op een Europese bestemming, u minimaal twee weken in quarantaine zult gehuisvest worden in een daarvoor geschikt-gemaakte locatie. Dit betekent ook dat in geval van Chinese bestemming over de weg, u dus door Chinese autoriteiten in quarantaine gesteld zult worden.
 • De kosten van deze evacuatie, reis + huisvesting tijdens quarantaine, zullen voor eigen rekening zijn. U zult gevraagd worden een schuldverklaring te ondertekenen voor aanvang van de evacuatie.

Hieronder wat vragen:

Als u onder deze voorwaarden kiest om niet in Hubei provincie te blijven, maar mee te willen bij een evacuatie, dien ik van u volledig gegevens te ontvangen:

 • Naam
 • Naam partner
 • Naam kinderen
 • Nationaliteit partner
 • Nationaliteit kinderen
 • Paspoortnummers
 • Geldigheid paspoorten
 • Geldigheid visa voor China
 • Verblijfadres
 • Telefoonnummers
 • We-chat ID (als u deze heeft)

LET OP: Als partners uiteindelijk wel mee mogen van de Chinese overheid: gaat u dan wel mee (dus als u dan wel in quarantaine moet en de kosten van evacuatie zult betalen?): JA/NEE

Ook als u mij eerder uw persoonsgegevens heeft toegestuurd, vraag ik u om het nogmaals aan mij te sturen. Zodoende kan ik een goede lijst samenstellen. Dit is belangrijk, want wij dienen de lijst met namen van mensen die willen evacueren aan de Chinese overheid bekend te stellen. Zij die niet op de lijst staan, mogen NIET mee.

Als u NIET meer in Hubei bent, wilt u dit dan ook laten weten, dan kan ik u uit de verzendlijst halen en kunnen we u van de lijst van ingezetenen halen.

Als u vragen heeft over deze mail, of over deze situatie, dan hoor ik dit graag,