Steeds meer bekend

Kobe Bryant was met dochter op weg naar basketbaltoernooi: het zou haar moment worden

27 januari 2020 20:10 Aangepast: 28 januari 2020 01:50
Bryant kwam gisteren om bij een helikoptercrash. Beeld © EPA

Kobe Bryant was met zijn dochter en zeven anderen onderweg naar een basketbaltoernooi, maar daar kwam de gepensioneerde basketballegende nooit aan. Zijn privéhelikopter stortte neer. Over het fatale ongeluk wordt steeds meer duidelijk.

Het basketbalteam van Bryants dochter Gianna (13) zou zondag meedoen aan de Mamba Cup, een toernooi op Bryants eigen sportacademie. Het moest een mooi toernooi worden waar Gianna, zelf ook een basketbaltalent, zou schitteren. Het was haar moment om in de voetsporen te treden van haar vader, de coach van haar team. Maar ze kwamen nooit bij de academie aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Basketballegende Kobe Bryant (41) omgekomen bij helikoptercrash

De privéhelikopter van Bryant vertrekt zondagochtend om 09.06 uur uur richting Thousands Oaks, de plek van het toernooi. 41 minuten later, rond kwart voor tien, ontvangen de autoriteiten een 112-melding van omstanders die een grote brand zien in de heuvels van Calabasas.

De brandweer komt met spoed naar de rampplek en ziet direct dat een gecrashte helikopter de oorzaak van de brand in het gebied is. Alle negen inzittenden zijn bij de crash omgekomen.

Fans rouwen om dood basketballegende Bryant: 'Kobe was een god'

Een groot verlies voor de sportwereld: basketballegende Kobe Bryant is omgekomen bij een crash met zijn helikopter. Hij won met zijn club de LA Lakers vijf keer het Amerikaanse kampioenschap. Fans kunnen het bijna niet geloven: ''In 45 jaar heb ik nooit z

Al snel blijkt het om de privéhelikopter van basketballegende Kobe Bryant te gaan, die samen met acht anderen in het toestel zat. Niet veel later wordt duidelijk dat ook Bryants 13-jarige dochter Gianna 'GiGi' is omgekomen bij de crash. 

Inmiddels is er ook meer duidelijk over de andere passagiers. Zo is een teamgenootje van Gianna, Alyssa Altobelli (13), onder de dodelijke slachtoffers. Ook Alyssa's moeder Keri en haar vader John, zelf basketbalcoach van Orange Coast College, kwamen om.  

Christina Mauser, een persoonlijk assistent van Kobe Bryant, zat eveneens in de helikopter. Haar man liet na het ongeluk een geëmotioneerd bericht achter op Facebook. De identiteit van de twee andere slachtoffers is nog niet bekend. 

Het bericht van Mausers man op Facebook:

Voor de oorzaak van het ongeluk wordt naar de dichte mist gewezen, waardoor de helikopter mogelijk tegen een heuvel is gevlogen. Opvallend is dat de politie van Los Angeles juist vanwege die mist haar helikopters aan de grond hield.

Uit audio-opnamen van gesprekken tussen de piloot en de luchtverkeersleiding blijkt dat de helikopter van Bryant te laag vloog om gemonitord te kunnen worden in de mist. De piloot zou aan de luchtverkeersleiding hebben gevraagd om gevolgd te worden, maar hij kreeg te horen dat hij te laag vloog om door een radar te kunnen worden opgepikt. "Two echo x-ray, je vliegt nog steeds te laag om op dit moment gevolgd te worden."

'Te slechte weersomstandigheden'

"De weersomstandigheden waren voor ons te slecht om de lucht in te gaan", zegt een politiewoordvoerder tegen de Amerikaanse krant LA Times. Pas toen later in de middag de mist wegtrok werd er weer gevlogen. Waarom Bryant en zijn piloot ondanks de mist toch zijn opgestegen, is onduidelijk.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Kobe Bryants dochter (13) omgekomen bij helikopterongeluk

Een scenario waarbij een technisch mankement de oorzaak was van de crash, wordt erg in twijfel getrokken. "Twee motoren van zo’n type helikopter die allebei uitvallen, dat gebeurt gewoon niet", zegt Kurt Deetz tegen de LA Times, een helikopterpiloot die met hetzelfde type vliegt als het gecrashte toestel van Bryant. Deetz noemt de staat van de helikopters 'fantastisch'.

Intussen wordt er bij de Mamba Academy, Bryants sportacademie waar ze op weg naartoe waren, gerouwd. Op Twitter is te zien dat de spelers op de grond zitten of knielen, sommigen met hun hoofd gebogen.

Een carrière vol klappen, maar Kobe Bryant kwam altijd weer overeind

In de 20 seizoenen die Kobe Bryant voor de Los Angeles Lakers speelde, pakte hij vijf kampioenschappen en werd hij twee keer de beste speler van de competitie. Maar zijn 1346 wedstrijden-tellende carrière kende ook dieptepunten. Dit zijn drie van de meest opvallende momenten in het leven van Kobe Bryant.

1997: Misser na misser

Als nieuweling wordt Bryant, dan 18 jaar oud, voor de leeuwen gegooid in de belangrijke play-offwedstrijd tegen Utah Jazz. Bryant blaakt van het zelfvertrouwen en gaat vol voor zijn eigen kansen. Maar in de beslissende laatste minuten gooit hij misser na misser. Hij blijft het zelf proberen, maar tot woede van de Lakers-fans mist Bryant uiteindelijk vier open kansen.

De Lakers verliezen de wedstrijd. In zijn autobiografie 'De Mamba Mentaliteit' vertelt Bryant hoe hij bij terugkomst in Los Angeles meteen naar een gymzaal racet. "Ik oefende er op mijn worpen", schrijft hij. "Worp na worp, de hele nacht door." Met die mentaliteit om ondanks alles keihard te blijven werken, te presteren en voor zijn eigen kansen te gaan verovert hij uiteindelijk de harten van de fans.

2003: Seksschandaal

Ook naast het basketbalveld blijft Bryant niet onbesproken. In juli 2003 wordt hij gearresteerd op verdenking van het aanranden van een 19-jarige hotelmedewerkster. Bryant erkent seks met haar te hebben gehad, maar volgens hem was er sprake van wederzijdse toestemming.

Bryant maakt publieke excuses aan de vrouw en de zaak wordt buiten de rechtszaal beslecht. Hij geeft de vermeende verkrachting niet toe, maar komt later wel een afkoopsom van ruim 2,5 miljoen dollar overeen.

2013: De achilleshiel die toch geen achilleshiel bleek

In de laatste jaren van zijn carrière wordt Bryant steeds vaker geplaagd door blessures. In een wedstrijd tegen de Golden State Warriors in 2013 scheurt Bryant zijn achillespees. Hij is dan 34 en heeft al vijf kampioenschappen op zijn naam staan. Met die successen op zak is volgens velen de carrière van Bryant voorbij.

Tot ieders verbazing loopt hij het volgende seizoen toch weer het veld op. Zelfs wanneer hij datzelfde seizoen ook nog zijn andere been blesseert, weet Bryant zich terug te knokken.

Tegen Utah Jazz neemt hij in 2016 definitief afscheid. Met een ongekende score van 60 punten schittert hij in zijn laatste Lakers-wedstrijd. Daarna gaat hij met pensioen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Michael Jordan: 'Ik hield van Kobe, hij was als een broer voor me'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore