'Twee piloten omgekomen'

Taliban claimen neerhalen Amerikaans spionagevliegtuigtoestel Afghanistan

27 januari 2020 15:16 Aangepast: 27 januari 2020 19:53
Het toestel is neergestort in de Afghaanse stad Ghazni. Beeld © Getty Images

De Taliban claimen een Amerikaans legertoestel te hebben neergehaald in Afghanistan en zeggen dat daarbij alle inzittenden zijn omgekomen, onder wie hoge CIA-officieren. Het Amerikaanse leger doet onderzoek. Volgens Amerikaanse media zijn zeker twee piloten omgekomen.

Het toestel stortte maandag rond 13.10 uur (lokale tijd) neer in de provincie Ghazni ten zuidwesten van hoofdstad Kabul. Mogelijk vloog het tussen Kandahar en de hoofdstad Kabul. Het toestel stortte neer in gebied dat in handen is van de Taliban. Afghaanse media berichtten dat volgens de Taliban alle mensen aan boord, onder wie hoge CIA-officieren, zijn omgekomen.

De Verenigde Staten bevestigen dat er inderdaad een klein militair vliegtuig is neergestort in Afghanistan. Volgens hen zijn er geen aanwijzingen dat het vliegtuig is neergeschoten. Er zouden minder dan tien mensen aan boord zijn geweest.

 

 

'Twee piloten omgekomen'

Op beelden die circuleren op sociale media is een Bombardier E-11A met het logo van de Air Force te zien. De Amerikaanse nieuwszender CBS News meldt op basis van Afghaanse bronnen dat de lichamen van twee piloten zijn gevonden. Of er meer doden zijn, is nog onduidelijk. 

Op beelden op Twitter is een vliegtuig te zien dat het logo draagt van de Amerikaanse Air Force. Het toestel E-11A wordt door het leger normaal gebruikt voor elektronische toezicht van Afghanistan vanuit de lucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiersvliegtuig neergestort in Afghanistan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore