Ga naar de inhoud
Maatregel op maatregel

Europese landen evacueren burgers, ook overleg in Nederland over coronavirus

De uitbraak van het nieuwe coronavirus vormt een noodsituatie voor China. Beeld © AFP

Met het oplopen van het aantal besmettingen van het Chinese coronavirus, volgen de maatregelen elkaar in razend tempo op. Dit is de laatste stand van zaken.

"Ze zitten er nu echt bovenop", zei viroloog Ab Osterhaus eerder deze week tegen RTL Nieuws over de maatregelen die de Chinese overheid neemt. Volgens hem hebben ze lessen geleerd van het SARS-virus en willen ze niks aan het toeval overlaten.

Eerst
Lees ook:
Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Toch lijkt het virus zich sneller te verspreiden dan gedacht, wat al heeft geleid tot meer dan 2700 besmettingen en 80 doden. Nog eens 461 mensen verkeren in kritische toestand als gevolg van het virus. Reden genoeg om extra in te grijpen.

Dure maatregelen

Vandaag maakte de Chinese overheid bekend dat ze 60.33 miljard yuan, bijna 8 miljard euro, uittrekken voor de bestrijding van het coronavirus. Ook hebben ze ervoor gekozen om de nieuwsjaarsvakantie die op dit moment gaande is met drie dagen te verlengen. Veel winkels en bedrijven blijven tot die tijd dicht.

Daarnaast zijn er enorm veel checkpoints op belangrijke punten neergezet waar de temperatuur van reizigers wordt gemeten. Het ministerie van transport heeft bekendgemaakt dat dit soort checkpoints inmiddels zijn neergezet op 1189 treinstations in China.

Landen trekken hun inwoners terug

Spanje en Groot- Brittannië hebben vandaag aangekondigd dat ze hun staatsburgers terugtrekken uit de provincie Hubei, waar de stad Wuhan (het waarschijnlijke epicentrum van het virus) ligt. De Duitse regering denkt er op dit moment over na om dit te doen. Daarmee volgen ze de VS, Japan, Frankrijk en Rusland, die eerder hun burgers terugtrokken.

In Nederland wordt er ook over maatregelen gesproken. Virusexperts adviseren minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vandaag wat hij moet doen om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus uit China ook in Nederland om zich heen grijpt. De bezorgdheid over het virus is gegroeid. Bruins bespreekt het advies morgen aan het eind van de middag, laat een woordvoerder van het ministerie weten. Dan wordt duidelijk of er nieuwe maatregelen worden genomen.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus verspreiden

01:12
Het virus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd.

Verschillende Chinese steden zitten op dit moment op slot, een maatregel waar ongeveer 56 miljoen Chinezen geraakt worden. Veel andere regio's hebben maatregelen genomen en vandaag kwam daar de autonome regio Macau bij.

Mongolië sluit grens

Die regio krijgt enorm veel toeristen vanwege de vele casino's, maar laat nu niemand meer toe uit de provincie Hubei. Dat geldt ook voor mensen die de provincie de afgelopen twee weken hebben bezocht. Alleen mensen die kunnen bewijzen niet besmet te zijn, krijgen toegang.

Buurland Mongolië gaat nog verder en sluit de grens met China volledig. De regering wil zo het virus buiten de deur houden. Vooralsnog zijn er geen besmettingen gemeld in dat land.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw dodelijk virus in China: moeten we ons in Nederland zorgen maken?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore