Buitenland

Salvini grijpt naast winst in Noord-Italië, Emilia-Romagna blijft links

27 januari 2020 09:33
Matteo Salvini, leider van de rechts-populistische partij Lega Nord. Beeld © AFP

Het is de rechts-populistische politicus Matteo Salvini niet gelukt om de sociaaldemocraten van de troon te stoten in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna.

Zijn partij Lega veroverde bij de verkiezingen zondag 43,6 procent van de stemmen, blijkt nadat bijna alle stemmen zijn geteld. Op de sociaaldemocraten van de PD (Democratische Partij) stemde 51,4 procent.

Zware nederlaag

Emilia-Romagna wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog door links geregeerd, maar Salvini heeft in het gebied onophoudelijk campagne gevoerd in de hoop een overwinning te behalen die de nationale regering in Rome, waar PD ook deel van uitmaakt zou destabiliseren.

PD's regeringspartner, de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging), leed wel een zware nederlaag en kreeg slechts 3,4 procent van de stemmen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leden Vijfsterrenbeweging maken weg vrij voor Italiaanse coalitie

Verslagen

Salvini heeft nog niet gereageerd op de uitslag. Hij zei bij bekendmaking van de exitpolls dat hij zich nog niet neerlegt bij een nederlaag en pas een conclusie zal trekken als alle stemmen zijn geteld.

Ook in de zuidelijke regio Calabrië waren verkiezingen. Daar hebben Lega en haar bondgenoten met gemak de zittende door de PD-geleide coalitie verslagen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore