Onderzoek naar Biden

Oud-adviseur Bolton: Trump wilde alle hulp Oekraïne tegenhouden

27 januari 2020 08:36 Aangepast: 29 januari 2020 18:39
Donald Trump en John Bolton (archieffoto) Beeld © AFP

Als het aan Donald Trump had gelegen, dan was alle militaire hulp aan Oekraïne stopgezet totdat het land een onderzoek had ingesteld naar de activiteiten van Joe en Hunter Biden daar.

Dat schrijft voormalig veiligheidsadviseur van Trump John Bolton in de eerste versie van een boek van zijn hand, meldt de krant The New York Times.

Eigen politiek gewin

Trump staat in de Amerikaanse senaat terecht vanwege deze zaak. Hij zou zijn macht hebben gebruikt voor zijn eigen politieke gewin door de hulp aan het land tegen te houden totdat Oekraïne een onderzoek in zou stellen naar Biden. Daarna zou hij het onderzoek daarnaar hebben tegengewerkt. De president zou kunnen worden afgezet aan het einde van het proces.

Trump ontkent de bewering van Bolton: "Ik heb John Bolton nooit verteld dat het stopzetten van de hulp gelinkt was aan mijn verzoek om een onderzoek in te stellen naar Democraten", zegt hij op Twitter. "Als John Bolton dit zegt, dan is het alleen maar om het boek te verkopen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Procedure impeachment in Senaat begonnen: 'Trump vol vertrouwen'

Bolton stapte op

Trump verdedigt zich in de senaat met de stelling dat het stopzetten van de hulp en het verzoek om een onderzoek te starten naar Biden losstaan van elkaar. Bolton stapte in september vorig jaar op na onenigheid met Trump.

De militaire hulp aan Oekraïne werd enige tijd stilgelegd door de VS. Uiteindelijk besloot Trump onder politieke druk van het Huis van Afgevaardigden de materialen toch weer te gaan leveren.

Zo zit het met de impeachment van Trump

e hoort er steeds over. Trump wordt 'impeached'. Maar wat betekent dat, en wat zou hij verkeerd hebben gedaan? Correspondent Erik Mouthaan neemt het met je door.

Democraten ruiken bloed

De Democraten gebruiken het rapport van Bolton om hun roep om getuigen en nieuw bewijs in het afzettingsproces toe te staan kracht bij te zetten.

"Er kan nu geen twijfel meer over bestaan dat Bolton de verdediging van de president direct tegenspreekt. Daarom moeten we getuigen toelaten in het proces", zeggen de aanklagers in een verklaring. "Er is geen goede reden om te wachten tot het boek is gepubliceerd als zijn informatie zo belangrijk is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Impeachment-debat: 'Jezus voor kruisiging eerlijker behandeld dan Trump nu'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore