Maatregelen Nederland

Coronavirus: 80 doden en bijna 3000 besmettingen

27 januari 2020 05:18
Ook in Londen dragen mensen op straat mondkapjes. Beeld © EPA

Het coronavirus heeft in China al aan tachtig mensen het leven gekost. Bijna 3000 anderen zijn besmet en 461 van hen verkeren in kritieke toestand. In Nederland adviseren deskundigen minister Bruins vandaag over mogelijke maatregelen.

Het aantal nieuwe besmettingen is met 769 nieuwe meldingen gestegen naar 2744. Nog altijd is er veel onduidelijk over het virus, maar overal ter wereld nemen landen maatregelen.

Vakantie verlengd

China heeft de officiële vakantie vanwege het Chinees Nieuwjaar met drie dagen verlengd in een poging verdere verspreiding af te remmen. De vakantie zou eindigen op 30 januari, maar dat wordt nu 2 februari.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Ook is Wuhan, de stad waar het virus waarschijnlijk uitbrak, nog altijd afgesloten van de buitenwereld. Ook voor andere steden in China gelden nog altijd reisbeperkingen.

Frankrijk gaat burgers evacueren

Frankrijk liet gisteren weten burgers uit Wuhan en de omgeving te gaan evacueren.

"Franse burgers zullen met toestemming van de Chinese autoriteiten per vliegtuig rechtstreeks naar Frankrijk worden gerepatrieerd. Dit zal halverwege de week plaatsvinden", zei de Franse minister van Volksgezondheid.

Wereldwijd besmettingen

Chinese autoriteiten hadden Frankrijk gevraagd om op deze manier te werk te gaan. Ook de Verenigde Staten halen burgers terug. Het virus is behalve in Frankrijk en de Verenigde Staten ook in Canada, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea opgedoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronavirus in Nederland? 'De gewone griep is een veel reëler gevaar'

Maatregelen Nederland

De bezorgdheid om het virus is ook in Nederland gegroeid. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wordt vandaag door deskundigen geadviseerd over de maatregelen die genomen kunnen worden.

Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT) van gezondheidsinstituut RIVM is voor het weekend aan de slag gegaan. Dat team kwam bijvoorbeeld ook bijeen na het uitbreken van de Mexicaanse griep.

Hoe besmettelijk en gevaarlijk?

Het team kijkt hoe besmettelijk en gevaarlijk het virus is en wat er tegen gedaan kan worden. De experts adviseren bijvoorbeeld of artsen al alarm moeten slaan als ze alleen de verdenking hebben dat iemand het virus onder de leden heeft, maar dat nog niet hebben vastgesteld.

Vorige week leek het virus nog niet erg besmettelijk, maar inmiddels zijn de Chinese autoriteiten somberder gestemd. Het virus blijkt sneller om zich heen te grijpen dan eerder gedacht en is ook al besmettelijk als de patiënt nog niet merkt dat hij ziek is. Dat maakt het moeilijker verspreiding te voorkomen.

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden:

Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore