Ga naar de inhoud
Coronavirus

Frankrijk haalt burgers terug uit Wuhan vanwege uitbraak coronavirus

Reizigers eerder deze maand op een treinstation in Wuhan. Beeld © Getty Images

Frankrijk gaat zijn burgers uit de Chinese stad Wuhan en omgeving evacueren vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat laat de Franse minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn weten.

"Franse burgers zullen met toestemming van de Chinese autoriteiten per vliegtuig rechtstreeks naar Frankrijk worden gerepatrieerd. Dit zal halverwege de week plaatsvinden", zei minister Buzyn, eraan toevoegend dat de Chinese autoriteiten Frankrijk hadden gevraagd om op deze manier te werk te gaan.

Eerst
Lees ook:
Eerst een markt, toen een stad, nu de wereld: dit is het coronavirus

Mensen die gerepatrieerd worden moeten veertien dagen in quarantaine doorbrengen om te voorkomen dat het virus zich in Frankrijk verspreidt, vervolgde Buzyn. Zij zei dat ongeveer 800 Franse burgers in het gebied van Wuhan wonen. Frankrijk verwacht een paar honderd mensen te repatriëren.

Vakanties verlengd

De Chinese overheid heeft laten weten dat de vakanties in het land worden verlengd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. De officiële vakantie vanwege het Chinees Nieuwjaar zou eindigen op 30 januari, maar dat wordt nu 2 februari. Ook schoolvakanties worden verlengd. 

Ook mensen die (nog) niet ziek zijn kunnen het coronavirus uit Wuhan verspreiden:

01:12
Het nieuwe coronavirus is ook besmettelijk tijdens de incubatietijd. Dat zegt de Chinese gezondheidsraad.

Inmiddels zijn 56 mensen, allen in China, overleden aan het virus. Het longvirus brak uit in de stad Wuhan, waar de meeste mensen ziek zijn geworden. Ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Thailand, Taiwan, Maleisië, Japan en Zuid-Korea is het virus opgedoken. In totaal zijn nu meer dan 2000 mensen besmet. 

Dodental
Lees ook:
Dodental coronavirus stijgt naar 56, ook Canadees besmet