Grapjes over Poetin

Komiek Aleksandr vluchtte Rusland uit: 'Ik wil niet terug naar die hel'

27 januari 2020 10:09 Aangepast: 27 januari 2020 12:00
Beeld © Stand-Up Club #1

Aleksandr Dolgopolov is Rusland ontvlucht. Daar maakte hij de laatste jaren furore met grapjes over de kerk en over Poetin. De komiek werd al eens bedreigd, maar toen de autoriteiten vorige week een onderzoek startten, pakte hij zijn biezen. "In Rusland is wel plaats voor humor", zegt Dolgopolov tegen RTL Nieuws. "Maar er is geen plaats voor vrije humor."

De politie startte het onderzoek nadat een gelovige Rus had geklaagd over Dolgopolovs grapjes over de kerk. "Ik maak veel grappen over religie, over hoe de religieuze hysterie in het moderne Rusland het leven in onze maatschappij hindert", zegt Dolgopolov (25) tegen RTL Nieuws.

Grappen over Poetin

Ironisch genoeg heeft Dolgopolovs show waarover geklaagd werd, mede door het nieuws, al zo'n drie miljoen views op YouTube. In zijn shows maakt Dolgopolov ook grappen over president Poetin. Dat doen in Rusland maar weinig komieken.

"Wat voor misdaad zou Poetin eigenlijk moeten begaan voordat de Russen kritische vragen beginnen te stellen?", vraagt Dolgopolov zich in een eerdere show af. Russen nemen Poetin immers zelden iets kwalijk. "Poetin zou iemand op straat kunnen doodschieten met de woorden 'Kijk, dit ben ik, Poetin'. En dan nog zouden de Russen zoiets hebben van: 'Nee, dat is Poetin niet. Dat is een dubbelganger'."

De politiebrief waarna Dolgopolov vluchtte:

Dolgopolov zegt dat het altijd eng is om iets te zeggen dat tegen de regeringslijn ingaat. "Maar nu worden de beperkingen zo absurd en de levenstandaard zo laag, dat een vrij mens er niet over kan zwijgen. Daarom spreek ik er ook over. Uit angst." In Rusland is het inmiddels wettelijk verboden om de gevoelens van gelovigen te kwetsen en de autoriteiten online te beledigen. 

De druppel

Het politie-onderzoek was voor Dolgopolov de druppel die de emmer deed overlopen. "Ik heb besloten om niet te wachten tot ze me komen halen. Ik wilde meteen alarm slaan. Niet zozeer omdat ik het erg vind om een boete te betalen of de cel in te gaan, maar ik vind het erg om strafrechtelijk te worden vervolgd vanwege mijn werk."

Afgelopen donderdag postte Dolgopolov een bericht op Instagram. Vanuit Israël, zo bleek later. "We zijn er. We zijn veilig," was het bijschrift. Tegen RTL Nieuws zegt hij: "Ik ben weggegaan omdat ik bang ben en omdat het in Rusland onveilig voor me is, wat mijn advocaat ook bevestigt."

'We zijn veilig', postte Dolgopolov vanuit Israël:

Online wordt Dolgopolov door sommige Russen inmiddels uitgemaakt voor pedofiel. Daarnaast heeft de Russische staatstelevisie kritiek geuit op Dolgopolovs vlucht naar het buitenland: het was, aldus de staats-tv, maar een klacht en een onderzoek. 

'Niet terug naar die hel'

Toch heeft Dolgopolov geen vertrouwen in de Russische justitie. Naar eigen zeggen heeft de politie nooit iets gedaan toen hij werd bedreigd of toen hij met zijn vrouw een klacht indiende over huiselijk geweld van haar vader. Dat de politie nu wel iets doet na een klacht van een gelovige, vindt Dolgopolov nogal ironisch. "Misschien had ik destijds moeten zeggen dat de vader van mijn vrouw een grapje had gemaakt over God. Dan hadden ze wel wat gedaan."

Hoe het nu verder moet, weet de komiek nog niet. "Ik wil niet terugkeren naar die hel", zegt Dolgopolov over Rusland. "Ik ben bang dat ze me in de cel gooien of fysiek met me afrekenen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore